Luka (52 god.)

P: Dobar dan, imao bih pitanje vezano za Megatop, Cobru, Viagru i sl… Naime u porodici imam istorijat srcanih obolenja i malignitet na jetri sa oceve strane. Je li opasno da koristim te preparate posto imam predispoziciju, iako sa zdravljem nemam vecih problema? 

O: Poštovani, biti upućen u postojanje predispozicija za nastanak određenih bolesti je svakako veoma korisno, kako u preventivne svrhe, tako i po pitanju opreza prilikom upotrebe pojedinih lekova. Genetska sklonost jeste jedan od faktora koji doprinose razvoju bolesti, kao što je već dokazano u slučaju kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Ipak, to što rizik postoji, ne znači nužno da će se takva stanja pojaviti i u Vašem slučaju. Prema tome, dobro bi bilo da, s jedne strane, sačuvate predostrožnost, a sa druge, da se obratite lekaru po pitanju bilo kakvih nejasnoća.

Ako u skorije vreme niste proveravali opšte zdravstveno stanje, bilo bi korisno da to učinite. Naglasite lekaru da Vas uputi na preglede koji su relevantni s obzirom na porodičnu istoriju bolesti, uz napomenu i zbog čega smatrate da bi Vam takav uvid bio značajan. Lekar će Vas, ako bude neophodno, dalje uputiti kod specijaliste (urologa), sa kojim takođe možete podeliti dileme u vezi upotrebe lekova za potenciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.