Mogu li se erektilna disfunkcija i COVID-19 lečiti istim lekom?

U jeku pandemije koronavirusa, istraživači američko-izraelske kompanije NeuroRx objavili su da je lek Aviptadil, namenjen tretmanu erektilne disfunkcije, pokazao pozitivne rezultate kod pacijenata obolelih od COVID-19.

U pitanju je modifikovana verzija leka, koja se u cilju poboljšanja seksualne funckije kombinuje sa alfa-blokatorom Fentolaminom. Osim efikasne alternative u lečenju erektilne disfunkcije, ispostavilo se da Aviptadil doprinosi bržem oporavku pacijenata sa umerenom i teškom COVID-19 kliničkom slikom.

Naučnici su to zaključili nakon što je jedan 54-godišnji muškarac već nakon 4 dana lečenja skinut sa respiratora. Sličan je rezultat nakon toga primećen u još 6 slučajeva. Stručnjaci su za sada optimistični i trenutno se radi na razvijanju modifikovane verzije Aviptadila pod nazivom RLF-100.

Ipak, još uvek je teško sa sigurnošću tvrditi da bi lek mogao da se koristi kao terapija za COVID-19. Za sada je poznato da pacijenti koji uzimaju RLF-100 za veoma kratko vreme pokazuju značajna poboljšanja u rezultatima snimaka pluća i nivoa kiseonika u krvi.

Istraživači ističu da RLF-100 deluje i na smanjenje nivoa citokina, štetnog proteina koji se luči u ćelijama obolelih od COVID-19. Upotrebu Aviptadila u tretmanu teških slučajeva odobrila je i američka Uprava za hranu i lekove, a klinička testiranja leka i dalje su u toku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.