Da li je erektilna disfunkcija izlečiva?

Problemi sa potencijom dešavaju se gotovo svim muškarcima tokom života. Intenzitet tih problema može da varira: od pojedinačnih epizoda pa do potpunog gubitka mogućnosti za postizanje erekcije.

Tako erektilna disfunkcija predstavlja prilično često stanje, ali se o njoj i dalje ne govori dovoljno , što za posledicu ima to da se mali broj muškaraca stručnim licima obraća za pomoć.

Da li će erektilna disfunkcija u potpunosti biti izlečena, zavisi prevashodno od toga šta ju je izazvalo. U mnogim slučajevima, ona je izlečiva. Tako jedno istraživanje, objavljeno u Žurnalu seksualne medicine, kaže da je procenat ponovnog javljanja ED pet godina nakon izlečenja 29 odsto.

Kada se erektilna disfunkcija ne može izlečiti, tretman je usmeren na smanjenje ili redukciju njenih simptoma.

Dva tipa erektilne disfunkcije

Lekari prave razliku između dva tipa erektilne disfunkcije: primarne i sekundarne.

  • Primarna erektilna disfunkcijaznači da nikada nije došlo do erekcije i ovo stanje je prilično retko. Ono zahteva intenzivne i medicinski zasnovane tretmane.
  • Sekundarna erektilna disfunkcijajavlja se kod muškaraca koji su bili u mogućnosti da postignu erekciju i ona predstavlja najrasprostranjeniju vrstu ovog stanja. Sekundarna ED se može izlečiti, odnosno – u najvećem broju slučajeva, ona predstavlja privremeno stanje.

Lekovi ili operativni zahvati mogu da pomognu u rešavanju problema sa potencijom, ali sve zavisi od uzroka. To znači da ne postoji univerzalno rešenje, već se svaki slučaj posmatra u širem kontekstu.

Tretmani erektilne disfunkcije

Tretmani za probleme sa potencijom najčešće se dele u tri kategorije.

  • Kratkoročni tretmani – koji pomažu da se postigne i održi erekcija, bez da se istražuje šta ju je izazvalo. U njih spadaju lekovi, koji doprinose poboljšanju potencije tako što pospešuju cirkulaciju. Oni često pomažu ljudima sa oboljenjima kao što su dijabetes i ateroskleroza.
  • Tretmani koji se oslanjaju na ispitivanje uzroka– pri čemu u uzroke najčešće spada začepljenje krvnih sudova, pa se i ova stanja često tretiraju lekovima, fizičkom aktivnošću i, generalno, unapređenjem kardiovaskularnog zdravlja . Na ovaj način, erektilna disfunkcija može biti izlečena, ili se može smanjiti učestalost njenog pojavljivanja.
  • Psihološki tretmani– sprovode se kada je uzrok ED u faktorima koji se tiču mentalnog zdravlja , kao što je, na primer, anksioznost . Ovi tretmani su usmereni na redukciju anksioznost, poboljšanje samopouzdanja ili rad na partnerskom odnosu .

Upravo zato što uzroci erektilne disfunkcije mogu biti raznovrsni, a identfikacija i razumevanje tih uzroka mogu dovesti do bržeg i lakšeg lečenja, preporučljivo je obratiti se lekaru u slučajevima kada problemi sa potencijom počnu učestalo da se javljaju.

2 мишљења на „Da li je erektilna disfunkcija izlečiva?“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.