Kako je pandemija koronavirusa izazvala pandemiju ED

Prema najnovijim istraživanjima iz Velike Britanije, broj muškaraca koji pate od erektilne disfunkcije porastao je u poslednjih nekoliko meseci. Ova pojava je došla do izražaja u jeku pandemije koronavirusa, a stručnjaci je u prvom redu povezuju sa posledicama socijalne izolacije.

Posebno u tome ističu uticaj preventivnih zdravstvenih mera, poput ograničenog kretanja, boravka u karantinu i preporučene fizičke distance.

U odnosu na maj mesec ove godine, u junu je savet stručnjaka zatražilo 13% muškaraca više. Podacima britanskih lekara pridružuje se i online statistika. Prema analizi najčešće korišćenih pojmova na internetu, pretraga informacija o impotenciji je na vrnuncu u poslednjih 12 meseci.

Stručnjaci primećuju da su uslovi socijalne izolacije doveli, pre svega, do pojačanog stresa. Usled toga, pripadnici muškog pola skloniji su češćem konzumiranju alkohola. I bez aktuelnih uticaja pandemije, to su neki od najčešćih faktora povezanih sa nastankom erektilne disfunkcije. Stoga i britanska Nacionalna zdravstvena služba zaključuje da su psihološke posledice pandemije samo pojačale faktore rizika koji utiču na smanjenu seksualnu funkciju.

Naime, svaki osmi Britanac navodi da se sa ovim problemom svakodnevno suočava. To se najčešće dešava usled pojačanog umora, anksioznosti ili pribegavanja alkoholu.

S obzirom na realne uzroke, stručnjaci navode da erektilna disfunkcija u većini slučajeva ne mora biti razlog za brigu. Sem toga, muškarcima su u prevazilaženju poteškoća sa libidom dostupni i odgovarajući lekovi za potenciju.

Međutim, ako takvo stanje potraje ili se pogorša, nipošto ne treba izbegavati odlazak kod lekara. Bilo da je uzrokovana fizičkim ili psihičkim faktorima, erektilna disfunkcija može signalizirati ozbiljnije zdravstvene probleme. Od njih će, u tom slučaju, zavisiti i odgovarajući tretman. I pored toga, muškarcima se radi očuvanja seksualnog zdravlja savetuje da, pre svega, povedu računa o životnom stilu.

To može biti prestanak pušenja, regulisanje telesne težine ili uvođenje zdravijih navika u ishrani. Korisnim su se pokazale čak i male, svakodnevne promene, poput redovnih šetnji ili praktikovanja Kegelovih vežbi. Kod muškaraca sa utvrđenim drugim zdravstvenim tegobama, korigovanje navika zavisiće i od preporuka lekara. Međutim, dodatna briga o zdravlju, naročito u situacijama poput aktuelne pandemije, može biti odličan način prevencije eventualnih poteškoća u seksualnom funkcionisanju.

Једно мишљење на „Kako je pandemija koronavirusa izazvala pandemiju ED“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.