Maxx (23 god)

P: Uzimam već neko vreme preparate za jačanje mišićne mase. Rekreativac sam u dizanju tegova. Sexualni nagon je posle toga postao jak. Ali, prestaje erekcija tokom odnosa, nekad samo delimično, ili da uopšte ne može da bude čvrst ni sa stimulacijom. Da li zato moram da prekinem sa preparatima za treninge? 

O: Poštovani, niste naveli koji su konkretno preparati u pitanju, odnosno da li su na prirodnoj bazi ili sadrže hemijske supstance za „veštačku“ izgradnju telesne mase. U svakom slučaju, njihova upotreba dugoročno može biti veoma štetna, jer ne utiče samo na potenciju i plodnost, već nosi rizik po celokupno zdravlje.

To se posebno odnosi na grupu takozvanih anaboličkih steroida. Reč je o preparatima koji u osnovi sadrže sintetičke derivate testosterona, a jedna od njihovih nuspojava je upravo slabljenje ili potpuni gubitak erekcije. Pri tome posledice trpi ceo organizam, što se posebno odnosi na vitalne organe (bubrezi, jetra, kardiovaskularni sistem…).

Mnogo bolja, a ujedno i manje rizična opcija jeste da uskladite režim ishrane sa intenzitetom i planom treninga. Time postižete rezultate i ujedno izbegavate štetne posledice po zdravlje. U tom slučaju, najbolje rešenje je da se obratite nutricionisti i da uz procenu i savet stručnjaka prilagodite plan ishrane i aktivnosti koji će u potpunosti odgovarati kako Vašim ličnim potrebama, tako i opštem zdravstvenom stanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.