U kakvoj su vezi erektilna disfunkcija i neplodnost

Nemogućnost postizanja i održanja erekcije poznato je kao erektilna disfunkcija. Ona predstavlja značajan izvor stresa za sve muškarce koji sa njim imaju iskustva, a to se posebno odnosi na one koji pokušavaju da začnu. Od 20 do 25 odsto parova koji imaju problem sa sterilitetom, ima problem i sa erektilnom disfunkcijom.

Sam intenzitet erektilne disfunkcije može da varira, od neznatno oslabljene erekcije, pa sve do njenog potpunog izostanka. Iako se češće javlja kod muškaraca starijih od 40 godina, ni mlađi nisu na nju imuni.

Erektilna disfunkcija, na psihološkom planu , ima korene u anksioznosti , depresiji i stresu. Seksualno uzbuđenje povezano je sa psihološkim, neurološkim, vaskularnim i endokrinim faktorima. Do problema sa potencijom može doći u bilo kojoj od ovih oblasti, uključujući i hormonski disbalans . Nemogućnost začeća, sa druge strane, može da ima veze sa slabom produkcijom sperme ili slabom pokretljivošću spermatozoida. I impotencija i neplodnost imaju negativan uticaj na intimne veze , kvalitet života i samopouzdanje.

Problemi sa potencijom mogu da se leče bez obzira na godine, ali se češće javljaju kod starijih muškaraca, iako ih ne treba smatrati delom normalnog procesa starenja . Kod muškaraca starijih od 40, može postojati više fizičkih i medicinskih stanja koja doprinose erektilnoj disfunkciji, ukljujući i psihološke faktore i životni stil, čiji sastavni delovi mogu biti pušenje, gojaznost, stres, anksioznost, osećaj krivice, performansna anksioznost i slično… pa je, samim tim, i pojava erektilne disfunkcije češća.

Adekvatna seksualna funkcija nije od ključnog značaja za lečenje neplodnosti, ali bilo koja forma disfunkcije može se negativno odraziti na kvalitet partnerskog odnosa. Kad se tome dodaju psihički faktori, situacija može biti još gora.

Mnogi muškarci veruju da impotencija znači i neplodnost, ali to nije tačno. Impotencija nije uzrok neplodnosti, iako može značajno otežati ostajanje u drugom stanju. Uočena je veza između ova dva stanja , ali ona, za sada, nije naučno rasvetljena.

Postoji više načina da se leči erektilna disfunkcija, u zavisnosti od onoga što ju je izazvalo. Ponekad će to biti lekovi , nekad promena životnog stila , a nekad psihoterapija . Neplodnost se, sa druge strane, leči takođe u odnosu na uzrok, a ponekad će tretman jednog problema imati pozitivan učinak na drugi.

Једно мишљење на „U kakvoj su vezi erektilna disfunkcija i neplodnost“

  1. Повратни пинг: Maxx (23 god) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.