Ovo je još jedan razlog da počnete redovno da vežbate

Najnovije istraživanje u oblasti muškog reproduktivnog zdravlja sprovedeno u Portugalu pružilo je nove podatke u pravcu rasvetljavanja veze između vežbanja i erektilne disfunkcije.

Svi već dobro znamo da je redovno upražnjavanje fizičke aktivnosti važno za zdravlje, kako telesno, tako i mentalno. Vežbanje nas čini spretnijima i pomaže u regulaciji težine, a isto tako nas oslobađa stresa, a samo onaj ko zna šta donosi doza endorfina nakon dobrog treninga može i lično potvrditi njegovu blagotvornost na raspoloženje.

Da je vežbanje dobro i za muškarce koji se suočavaju sa problemom erektilne disfunkcije već je poznato . I tako je moguće pronaći mnoštvo informacija o tome da je redovna fizička aktivnost prijatelj potencije, ali sve do sada, niko nije posmatrao sva ta istraživanja zajedno.

O važnosti bavljenja ovom temom dovoljno govori činjenica o rasprostranjenosti erektilne disfunkcije, čak i među muškarcima mlađim od 40 godina . Vođa istraživanja koje se bavilo osvrtom na sve ranije studije koje ispituju povezanost vežbanja i erektilne disfunkcije, dr Andre Silva sa Univerziteta Porto u Portugalu, kaže da erektilna disfunkcija može ozbiljno narušiti kvalitet života i često nije dovoljno prepoznata kao problem u lekarskoj praksi.

U ovoj analizi, istraživači su tragali za kontrolisanim studijama koje su fizičku aktivnost razmatrale kao terapiju za erektilnu disfunkciju. Pronašli su ukupno sedam studija, objavljenih u periodu između 2004. i 2013. godine, u kojima je učestvovalo ukupno 505 muškaraca. Oni su praćeni u periodima koji su varirali od osam nedelja do dve godine. Prosek godina je takođe varirao – od 43 do 69.

Ukupno 292 muškarca su nasumično odabrana i oni su upražnjavali aerobne, vežbe koje aktiviraju mišiće karlice ili kombinaciju ovih tipova vežbi. Drugih 213 nije vežbalo uopšte. Erektilna funkcija je procenjivana preko Internacionalnog indeksa erektilne disfunkcije. Ovaj indeks se oslanja na skalu u rasponu od 5 do 25, pri čemu muškarci bez problema sa potencijom imaju rezultate u rasponu od 22 do 25, a oni sa najtežim stepenom ED od 5 do 7. Rezultati su pokazali da su muškarci koji vežbaju uspevali da podignu ovaj indeks za u proseku 3.85 jedinica u poređenju sa onima koji ne vežbaju.

Među muškarcima koji imaju povećan rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja , koronarne srčane bolesti ili oboljenja prostate, bilo koji tip vežbanja vodio je poboljšanju potencije.

„Ono što ovo istraživanje – tačnije, analiza ranijih istraživanja – poručuje, jeste to da vežbanje dokazano ima pozitivan učinak na erekciju,” zaključuje dr Landon Trost, vođa odeljenja za andrologiju i muški sterilitet na Mejo klinici u Ročesteru (Minesota, SAD) i dodaje da bi vežbanje moglo da se koristi kao jedina terapija za erektilnu disfunkciju onda kada je ona blaga. U slučajevima kada je intenzivna, preporučljivo je koristiti je zajedno sa nekim od drugih opcija lečenja.

Једно мишљење на „Ovo je još jedan razlog da počnete redovno da vežbate“

  1. Повратни пинг: Aca (26 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.