Nenad (33 god)

P: U mojoj familiji cesta su srcana oboljenja,moj otac je pre pet godina umro od infarkta miokarda a moj stariji brat muci se se visokim krvnim pritiskom pije lekove i sad je to sve pod kontrolom.Citao sam da se problemi s potencijom mogu da se pojave usled srcanih bolesti a meni se u poslednjih par meseci desilo da osecam kao da mi srce lupa jace kada treba da imam odnose i desilo mi se par puta zbog toga da ne mogu imati odnose.Da li je razlog taj sto i ja imam neko srcano oboljenje i kako to mogu da utvrdim?

O: Poštovani, srčani problemi zaista mogu da se nalaze u osnovi problema sa potencijom . Međutim, to nikako ne možete zaključiti sami, već je neophodno da se konsultujete sa lekarom . Iako u svojoj porodici imate istoriju srčanih oboljenja, ne mora da znači da ćete i Vi neizostavno bolovati od njih. Kod kardiovaskularnih oboljenja, veoma je važan životni stil : da vodite računa o svojoj ishrani , redovno upražnjavate fizičku aktivnost , pijete umerene količine alkohola, ne pušite i tome slično. Čak iako imate naslednu predizpoziciju, to ne mora nužno da dovede do pojave bolesti, jer na nju utiču i drugi faktori, a to su upravo oni na koje Vi sami, svojim načinom života, možete uticati.

Kada je reč o problemima sa potencijom, jako važan uzročnik mogu biti i psihički faktori . Ukoliko strepite od toga da ćete razviti neko kardiovaskularno oboljenje, to može da kreira stres, koji sam za sebe može biti uzrok problema sa potencijom. On može da dovede i do lupanja srca, koje uopšte ne mora da ima uzroke u nekom postojećem srčanom oboljenju. To se, zapravo, može nalaziti u osnovi vašeg problema – strah da ćete dobiti neku srčanu bolest, a stres usled takve strepnje sam za sebe može dovesti do problema sa potencijom.

U svakom slučaju, bez obzira da li su Vaši problemi sa srcem stvarni ili umišljeni (oni u oba slučaja mogu dovesti do oslabljene seksualne funkcije), najbolje bi bilo da posetite lekara . To može biti najpre urolog, koga ćete upoznati sa svojim zdravstvenim stanjem, a koji na osnovu Vaše anamneze može da da svoj predlog da li je potreban i pregled kardiologa. Možete i sami otići na takav pregled i zaista proveriti da li postoji neki realan problem, što bi moglo da bude značajno za prevazilaženje straha koji može biti u osnovi problema sa potencijom. Ukoliko se ispostavi da realnog razloga za brigu nema, možete razmisliti i o poseti psihoterapeutu, koji može da Vam pomogne da naučite kako da izađete na kraj sa strahom koji Vas sabotira.

Ukoliko su vaše brige u vezi sa srčanim oboljenjem opravdane, biće dobro što ste se javili lekaru na vreme, kako bi od sada mogao da prati Vaše stanje i reaguje shodno tome. Drugim rečima, kakav god da bude ishod, odlazak kod lekara može da Vam pomogne da učinite nešto konkretno po pitanju svog zdravlja, dok problemi još uvek nisi ozbiljnije uzeli maha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.