U kakvoj su vezi andropauza i erektilna disfunkcija

Menopauza, poznata i kao klimaks, česta je tema među pripadnicama lepšeg pola zrelih godina, i zato je pretežno „ženska“ tema. No, urolozi ipak smatraju drugačije: menopauza se događa i muškarcima, i počinje mnogo ranije nego kod žena. Ona u većini slučajeva nije toliko primetna, pa muškarci ni ne pomišljaju da bi mogli biti „u klimaksu“. Međutim, jedan simptom može biti posebno neprijatan, a to je erektilna disfunkcija.

Zbog čega muškarci (ne) sumnjaju na andropauzu

Andropauza, ili „muška menopauza“, je naziv za proces koji se kod muškaraca ranije jednostavno nazivao – starenje. Dok se žene sa menopauzom suočavaju nakon 40-te godine, kod muškog pola andropauza nastupa mnogo ranije.

Već posle tridesete godine života, kod muškaraca prirodno dolazi do pada nivoa testosterona. Smanjeno lučenje ovog hormona smatra se normalnim ukoliko iznosi 10% na svakih 10 godina. Kada testosteron počne da opada brže, lekari govore o stanju poznatom kao andropauza.

Spram menopauze čiji je očigledni simptom izostanak mesečnog ciklusa, pojava andropauze nije toliko primetna: naime, organizam i dalje proizvodi testosteron, ali njegov nivo u krvi se postepeno smanjuje tokom dužeg vremenskog perioda, tačnije do kraja života. Iako andropauza počinje već u 35. godini, mnogi muškarci to ne uočavaju jer uspevaju da nadoknade gubitak testosterona usvajanjem zdravijih životnih navika.

Međutim, izraženiji simptomi andropauze javljaju se kod svakog trećeg muškarca. Nagliji gubitak testosterona izaziva simptome koji se mogu svrstati u nekoliko kategorija.

Na prvom mestu su telesni simptomi: umor, nesanica, slabljenje mišićne mase, iscrpljenost, sklonost gojaznosti i smanjena kondicija. Do njih dolazi zbog toga što smanjeno lučenje testosterona utiče i na telesne i motorne aktivnosti. Psihički simptomi se ispoljavaju kroz promene raspoloženja, nervozu, razdražljivost, depresivno raspoloženje i anksioznost. Međutim, posebnu neugodnost za muškarce prestavlja i to što manji nivo testosterona utiče na seksualni život. Smanjeni polni nagon ne odražava se samo na gubitak želje za seksom, već i na slabljenje jutarnjih erekcija i teškoće u postizanju erekcije uopšte.

Erektilna disfunkcija kao prvi simptom andropauze – kako rešiti ovaj problem?

Među brojnim skrivenim uzrocima erektilne disfunkcije sve češće se ubraja i andropauza. Iako ne moraju svi simptomi biti jednako izraženi (pogotovo kod mlađe populacije), problemi sa erekcijom za većinu muškaraca mogu biti upravo prvi znak ulaska u andropauzu.

Da bi se to utvrdilo, konsultacija sa stručnjakom (lekarom opšte prakse, andrologom ili urologom), poželjna je ukoliko problemi sa erekcijom traju duže od 6 do 8 nedelja. Osim rutinskog pregleda i testova koji bi isključili druga zdravsvena stanja, lekar će preporučiti i analizu krvi radi provere hormonskog statusa. Nivo testosterona je svakako najvažniji indikator, i u skladu sa tim se određuje i odgovarajuća terapija.

U nekim slučajevima se problemi sa erekcijom i smanjeni libido mogu rešiti primenom lekova za potenciju. Ukoliko je nivo muškog hormona nizak, terapija zamene testosterona će ublažiti i ostale simptome, poput umora i depresivnog raspoloženja. Ako su ovi simptomi izraženiji, lekar može prepisati antidepresive. Budući da smanjeno lučenje testosterona može biti pokazatelj i drugih zdravstvenih problema (na prvom mestu, poremećaja rada štitne žlezde), dodatni testovi će utvrditi da li je neophodno uvođenje drugih vidova terapije.

Stručnjaci ističu i da ulazak u andropauzu podrazumeva određene promene životnih navika. Briga o ishrani je svakako na prvom mestu, ali ne treba podceniti ni značaj fizičke aktivnosti. Pokazalo se da fizička aktivnost, osim što usporava opadanje nivoa hormona, ublažava i simptome andropauze. Usvajanje ovih navika stoga ima višestruku korist, kako u prevenciji, tako i u olakšavanju svih simptoma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.