U kakvoj su vezi folna kiselina i erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija predstavlja stanje nemogućnosti postizanja i/ili održanja erekcije u meri koja onemogućava seksualni odnos. Njena rasprostranjenost raste, a povezana je i sa starenjem. Muškarci koji se sa njom suočavaju doživljavaju je kao značajan faktor koji negativno utiče na kvalitet života.

Uzroci erektilne disfunkcije mogu se podeliti na psihičke i fizičke , a ona je neretko povezana sa stanjima kao što su ateroskleroza, dijabetes , povišen holesterol, hipertenzija i gojaznost. Nezdrave životne navike , među kojima su pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti i loša ishrana takođe utiču na pojavu i održanje problema sa potencijom.

Istraživači sa Sapienca univerzitetu u Rimu objavili su rezultate studije koji ukazuju na to da je folna kiselina značajan faktor u pojavi erektilne disfunkcije. Prethodna istraživanja su pokazala da nedostatak folne dikseline može dovesti do hiperhomocisteinemije (izuzetno visokog nivoa homocisteina u krvi). Nedostatak vitamina B6, folne kiseline i vitamina B12 utiču na biohemijske reakcije u kojima učestvuje homocistein, što povećava njegovu količinu. Povišen homocistein negativno neduje na endotelijalnu, kao i na erektilnu funkciju. Ovi istraživači smatraju da bi folna kiselina mogla uticati na erektilnu disfunkciju putem dejstva drugih mehanizama, uključujući smanjenje nivoa azotnih oksida.

U ovoj maloj studiji, istraživači su ispitivali 31 muškarca sa dijagnozom erektilne disfunkcije, a potom su ih upoređivali sa kontrolnom grupom (oni koji nemaju probleme sa potencijom). Muškarci sa ED su imali značajno niže nivoe folne kiseline u odnosu na kontrolnu grupu. Takođe, oni sa najnižim nivoima folne kiseline imali su najizraženije simptome erektilne disfunkcije.

Autori ove studije navode da je najvažnije otkriće to što nisu otkrili povezanost između nivoa folne kiseline i hiperhomocisteinemije, što ukazuje na to da folna kiselina ima dejstvo putem drugih mehanizama.

Prethodne studije su ukazale na mogućnost da bi dodavanje folne kiseline tadafinilu moglo povećati pozitivne ishode lečenja kod muškaraca sa dijabetesom. Veće studije koje koriste folnu kiselinu kao dodatak ishrani u populaciji koju čine muškarci sa erektilnom disfunkcijom još uvek nisu sprovedene, pa se još uvek ne izvode nikakvi praktični saveti niti zaključci o njenoj upotrebi u svrhe prevencije i/ili lečenja problema sa potencijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.