Udarni talasi za lečenje erektilne disfunkcije?

Erektilna difunkcija je stanje sa kojim brojni muškarci imaju iskustva. Iako jeste češća u starijoj životnoj dobi , nije retkost ni kod muškaraca mlađih od 40 godina . Ono što je u vezi sa ovim problemom posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da se o njemu još uvek govori sa oklevanjem , a broj muškaraca koji se obrate za pomoć takođe je skroman .

Danas uobičajeni načini lečenja erektilne disfunkcije uključuju lekove , injekcije, implante, ali i promenu životnih navika , odlazak na psihoterapiju i tome slično, u zavisnosti od uzroka.

Međutim, nedavno je objavljena studija u kojoj je otkriveno da terapija udarnima talasima (shock wave) može biti efikasna u borbi sa erektilnom disfunkcijom .

Ovaj pomalo neuobičajeni tretman lečenja našao se predmetom studije koju je sproveo Univerziltet Aristotel u Tesalonikiju, Grčka, a ono je pokazalo da tretman udarnim talasima niske jačine – to jest, slanje ovih talasa kroz penis – dovodi do poboljšanja potencije.

Procedura, koja traje oko dvadeset minuta, podrazumeva stavljanje malog instrumenta na penis , pre slanja talasa u njega. Stimulacija dovodi do formiranja novih krvnih sudova, što je ključan element potencije.

U ovom istraživanju učestvovalo je 46 muškaraca sa erektilnom disfunkcijom, a 30 je dobilo tretman udarnim talasima niskog intenziteta. Ostali su dobili placebo tretman. Nakon 12 meseci od terapijskog postupka, oni koji su tretirani udarnim talasima imali su značajan napredak u odnosu na grupu koja je primila placebo.

Ovi rezultati su ohrabrujući, jer otkrivanje novih načina za tretman erektilne disfunkcije može biti od pomoći brojnim muškarcima koji iz bilo kog razloga ne mogu da se leče drugim metodama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.