Vitamin D i erektilna disfunkcija

Dnevna doza vitamina D mogla bi da bude od velike pomoći muškarcima koji se bore sa problemom erektilne disfunkcije , zaključak je jedne od novijih studija iz ove oblasti. Nedostatak vitamina D predstavlja faktor rizika za brojna zdravstvena stanja, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak i srčana oboljenja.

Istraživači sa Univerziteta Džons Hopkins smatraju da nizak nivo vitamina D može da doprinese erektilnoj disfunkciji. Rezultati njihovog istraživanja otkrivaju da postoji velika učestalost impotencije među muškarcima koji imaju manjak vitamina D.

Dr Erin Mičos, preventivni kardiolog i vanredni profesor medicine na Džons Hopkins univerzitetu kaže da je lako izvršiti skrining za ljude sa manjkom vitamina D, a zatim ih usmeriti na promenu životnih navika , koje bi trebalo da uključuju vežbanje , uravnoteženu ishranu , kontrolisanu izloženost sunčevoj svetlosti i vitaminske suplemente. Tako dr Mičos smatra da bi nivo vitamina D u organizmu mogao da da važne podatke o riziku od erektilne disfunkcije.

Ipak, dr Mičos i njene kolege navode da je njihova studija zasnovana na posmatranju, te da je neophodno nastaviti sa istraživanjem povezanosti niskog nivoa vitamina D u organizmu i impotencije. Potrebno je sprovoditi studije koje bi mogle da daju odgovor na pitanje da li manjak vitamina D može da postane prediktor erektilne disfunkcije.

Manjak vitamina D, kao i erektilna disfunkcija, predstavljaju potencijalne pokazatelje povišenog rizika za razvoj srčanih oboljenja , pa istraživači smatraju da bi rezultati budućih studija mogli da budu usmereni na efekte koje vitamin D ima na vaskularne funkcije širom ela, što uključuje i krvne sudove koji dopremaju krv do penisa.

Dr Mičos i njen tim analizirali su zdravstvene kartone više od 3.400 muškaraca starosti od 20 i više godina, koji su u periodu od 2001. do 2004. učestvovali u anketi o zdravlju i ishrani. Nijedan od ovih muškaraca nije imao srčana oboljenja, 30 odsto je imalo manjak vitamina D, a 16 odsto njih je prijavilo da ima simptome erektilne distunkcije.

Manjak D vitamina, koji se definiše kao nivo ovog vitamina u organizmu manji od 20 nanograma po jednom mililitru krvi, bio je prisutan kod 35 odsto muškaraca sa erektilnom disfunkcijom. Poređenja radi, 29 odsto muškaraca koji su imali manjak D vitamina nije imalo simptome problema sa potencijom. Muškarci sa manjkon vitamina D za 32 odsto imaju veće šanse da iskuse erektilnu disfunkciju u odnosu na one sa optimalnim nivoom ovog vitamina. To je važilo i za sve one slučajeve gde su se u obzir uzimali i drugi faktori za koje je poznato da mogu dovesti do problema sa potencijom, kao što su izvesna medicinska stanja, upotreba alkohola, pušenje, dijabetes , hronična oboljenja i visok krvni pritisak.

Rizik faktori koji mogu dovesti do manjka vitamina D u organizmu su gojaznost ili prekomerna težina, nedovoljno boravka napolju, tamnija koža i neko od hroničnih oboljenja kao što su dijabes i neka od gastrointestinalih oboljenja.

Preporuka je da se na dnevnom nivou uzima 600 internacionalnih jedinica D vitamina za odrasle starosti od 18 do 70 godina i 800 internacionalnih jedinica za ljude starije od 80 godina. Uzimanje suplemenata obično se preporučuje onima koji imaju manjak ovog vitamina, odnosno kojima je nivo D vitamina u krvi manji od 20 ng/ml.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.