Zarko (41 god.)

P: Nedugo posto sam poceo da imam probleme u sexu (tesko dolazio do orgazma, slaba erekcija, nerado sam hteo da imam sex sa zenama….) konstatovano mi je da imam panicne napade. Lekar je to povezao i sa tim sto se desava tokom sexa. 7 meseci sam pod lekovima za te panicne napade i osetim poboljsanje, jedino jos uvek nije sve ok u sexu. Da li onda uzrok nije u psihologiji? 

O: Poštovani, s obzirom na to da panične napade karakterišu prvenstveno fiziološki simptomi (pojačano znojenje, ubrzan rad srca, hiperventilacija, rast krvnog pritiska i slično), organizam u tom trenutku reaguje slično kao kada doživljava intenzivan stres. Postoji mogućnost da se to odrazi i na seksualnu funkciju, jer ovi simptomi, između ostalog, dovode i do sužavanja krvnih sudova. To, naravno, zavisi od toga koliko su panični napadi česti, ali se problemi sa erekcijom mogu javiti i zbog primene farmakoterapije.

Najčešće se u tretmanu paničnih napada koriste anksiolitici i antidepresivi, koji takođe imaju nuspojave u vidu oslabljene erekcije i seksualnog nagona. Postoji mogućnost i da do seksualne disfunkcije dolazi zbog nekog fiziološkog faktora. Međutim, o tome je nemoguće doneti zaključak bez lekarskog pregleda, gde bi se tačno utvrdilo šta je uzrok problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.