Zvučni talasi: izvesna budućnost u lečenju ED

Koliko je erektilna disfunkcija tema o kojoj se i dalje nerado priča, govori i skorašnji podatak da samo u Americi, od ukupno 30-ak miliona muškaraca, u proseku 71% njih nikome ne govori o ovom problemu. Veliki broj njih se neće požaliti ni svom izabranom lekaru, iako načini lečenja ED načelno postaju sve pristupačniji.

Statistika govori i da se muškarci uglavnom oslanjaju na uobičajene tretmane: lekove za potenciju, hirurške zahvate, penilne injekcije i slično. Neugodna strana ovih metoda su, s druge strane, dugotrajniji oporavak ili potencijalne nuspojave. Ipak, sve više se govori i o neinvazivnim i bezbolnim tretmanima, što potvrđuju i lekari u američkoj klinici „Monument“.

Ovaj zdravstveni centar iz Merilenda već neko vreme u lečenju ED koristi ultrazvučne talase. Iako metoda nije nova, lekari se nadaju da će ona ubuduće moći da zameni ne samo terapiju lekovima, već i operacije posle kojih je potreban oporavak ili su same po sebi neugodne zbog pojačanih bolova.

Za razliku od toga, lekari iz Merilenda primenjuju terapiju zvučnim talasima, sličnu klasičnoj ultrauvučnoj proceduri. Nakon pritiska na kožu, ultrazvučni aparat deluje tako što ispušta blage talase i na taj način širi krvne sudove, kako bi krv mogla neometano da teče kroz kvotok.

Kako navode u klinici „Monument“, delotvornost ove procedure je za većinu muškaraca dugoročna. To znači da pacijenti klinike u najvećem broju slučajeva nemaju potrebu za ponavljanjem tretmana, a u „Monumentu“ potvrđuju da je lečenje do sada bilo uspešno u hiljadama slučajeva. Namera lekara jeste da ciljaju sam uzrok nastanka ED, što znači da proceduri prethodi i analiza krvnih sudova, kako bi se utvrdilo postoji li suženje i smanjeni protok krvi.

Sama metoda još uvek čeka zvanično odobrenje američke Uprave za hranu i lekove. Ipak, deo naučne javnosti već je saglasan sa time da terapija zvučnim talasima spada u delotvorne i bezbedne. Za sada je to potvrdilo i 60 studija iz 5 zemalja sveta, sugerišući da bi ova procedura mogla da postane novi standard u lečenju ED.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.