Zašto je visok holesterol opasan za potenciju?

Iako nisu na prvi pogled uočljive, veze između povišenog holesterola i slabe erekcije mogu uticati na celokupno zdravstveno stanje.

Kada problemi sa erekcijom postanu učestali, uzrok tome su najčešće neka druga zdravstvena stanja. Dijabetes, ateroskleroza, bolesti srca, visok krvni pritisak i Pejronijeva bolest – kod svih ovih stanja, jedan od simptoma je upravo erektilna disfunkcija.

Povišena vrednost holesterola u krvi spada u faktore rizika za gotovo sve navedene bolesti. To znači da muškarci koji pate od visokog holesterola imaju veće šanse i za nastanak erektilne disfunkcije.

Kada holesterol postaje pretnja po zdravlje

Holesterol je supstanca slična vosku i ima važnu ulogu u izgradnji tkiva, proizvodnji žuči i lučenju polnih hormona.

Njegovo prisustvo u krvi je esencijalno za mnoge telesne funkcije. Međutim, visok nivo holesterola izaziva brojne zdravstvene probleme. Najveću opasnost predstavlja LDL, takozvani „loš“ holesterol. On se lepi za zidove krvnih sudova i dovodi do nakupljanja ateroma, masne supstance koja začepljuje arterije i otežava protok krvi.

Ateroskleroza nastaje upravo kao posledica akumulacije ateroma. Ovo stanje može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući i veći rizik za nastanak erektilne disfunkcije.

Statini (ne) leče erektilnu disfunkciju?

U lečenju povišenog holesterola najčešće se koristi grupa lekova pod nazivom statini. Oni usporavaju proizvodnju holesterola u jetri, a lekari uz terapiju preporučuju i promenu životnog stila u vidu zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Pošto ateroskleroza u nekim slučajevima uzrokuje erektilnu disfunkciju, lečenje statinima može dovesti do smanjenja simptoma kao što su problemi sa potencijom. Neka istraživanja pokazuju i da muškarci koji koriste statine imaju manje šanse da razviju simptom erektilne disfunkcije kao posledicu drugih oboljenja.

Iako su rezultati ohrabrujući, statini su tek za 25-50% efikasniji od PDE5 inhibitora koji se inače koriste u lečenju erektilne disfunkcije. Stoga je malo verovatno da će lekari početi da ih prepisuju kao terapiju za ED, osim kada se ona javlja kao simptom oboljenja izazvanih povišenim holesterolom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.