4 pitanja u vezi erektilne disfunkcije koje se muškarci stide da ih postave

Uprkos tome što se danas, više nego ikad, priča o erektilnoj disfunkciji , ovo stanje je i dalje kontroverzna tema za mnoge muškarce. Osim stida što se to dešava baš njima i straha da problemi sa potencijom mogu značiti gubitak muškosti, onima koji se sa njom suočavaju može biti teško da o tome govore čak i sa lekarom, što znači da sami sebi uskraćuju dobijanje adekvatne pomoći.

Zato u ovom tekstu govorimo o četiri pitanja u vezi problema sa potencijom koje se muškarci stide – ili plaše – da postave.

1. Šta jeste (a šta nije) erektilna disfunkcija

Povremeni problemi sa potencijom se mogu javiti svakome, pošto je ona pod direktnim uticajem mnogih psihičkih i fizičkih faktora. Kad se situacija nemogućnosti postizanja ili gubitka erekcije desi jednom, ona ne mora biti razlog za uzbunu. Međutim, već pri tom jednom putu, može se stvoriti pritisak, odnosno strah da će se situacija ponoviti, što se neretko zaista i desi, upravo zbog pomenutog pritiska. Zato je potrebno znati da nije baš svaki problem sa potencijom razlog za dijagnozu, a i kad je tako, važno je znati koji su uzroci!

2. Kome da se obratim?

Erektilna disfunkcija je posebno problematičan zdravstveni problem, zato što podjednako može da pogađa fizičko i mentalno zdravlje. Kada je problem prisutan u meri da vam je jasno da je neophodno nešto preduzeti, posle guglanja najpametnije je obratiti se lekaru, i to urologu . Ako je problem sa erekcijom nastao usled dejstva fizioloških faktora (kao što su, na primer, oštećenja krvnih sudova, usled dijabetesa ili koronarnih oboljenja ), onda će vaše lečenje da se nastavi u urološkoj ordinaciji. Ako je problem lociran u psihičkim faktorima – kao što su anksioznost, depresija, osećaj krivice, latentna homoseksualnost i slično – onda ćete se obratiti psihoterapeutu . U svakom slučaju, ako niste sigurni kome se obratiti, prava adresa je urolog, koji će vas uputiti na dalje preglede i tretmane ako za tim bude bilo potrebe.

3. Kako se dijagnostikuje erektilna disfunkcija?

Prvi korak u dijagnostikovanju ovog stanja jeste razgovor sa lekarom, koji će vas, između ostalog, pitati koliko često imate probleme sa potencijom. Takođe, on će se oslanjati i na podatke iz vaše seksualne, zdravstvene i psihosocijalne istorije, kako bi stekao što kompletniju sliku o tome šta je moglo da izazove erektilnu disfunkciju. Po potrebi će vas poslati na dodatne analize i preglede, kako bi se dobilo što je moguće više relevantnih podataka o vašem stanju.

4. Da li je erektilna disfunkcija izlečiva?

Onda kada je poznato šta ju je izvazvalo i kako se to može popraviti – da. Ponekad će biti teško pronaći pravi uzrok; ponekad se može pojaviti više od jednog uzroka. Ono što je važno je posmatrati širu sliku – a pritom se misli na opšte zdravstveno stanje, životne navike , ishrana , psihički status i tome slično. Identifikovanjem što većeg broja faktora koji utiču ne samo na pojavu, već i na održavanje problema sa potencijom, približavate se njihovom rešavanju; lečenju, a ne zalečivanju.

* * *

Kao i kod ostalih zdravstvenih problema – a kod ovog posebno, pošto je u velikoj meri još uvek tabu tema – i kod erektilne disfunkcije najvažnije je prvo sebi priznati postojanje problema, a potom i potražiti adekvatnu pomoć – od stručnjaka, to jest ljudi koji su obučeni da se bave rešavanjem takvih problema, a to su isključivo lekari i psihoterapeuti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.