Erektilna disfunkcija češća kod muškaraca koji boluju od gihta?

Opsežna studija objavljena u medicinskom časopisu Rheumatology International otkrila je da muškarci koji boluju od gihta imaju veći rizik za nastanak erektilne disfunkcije. Naučnici su uporedili 8 internacionalnih baza podataka, s rezultatima studija sprovedenih između 2010. i 2019. godine.

U bazama su se nalazili podaci preko 355 hiljada pacijenata. U više od 85 hiljada slučajeva, pacijenti sa gihtom prijavljivali su i probleme sa otežanom erekcijom. Studije su otkrile i da stopa rizika varira u zavisnosti od lokaliteta. Najveća je kod muškaraca koji žive na Tajvanu i u Engleskoj, a najmanja u SAD i Koreji. Simtpomatično je i da je prosečna starost većine ovih muškaraca oko 50 godina.

To ne treba da čudi, budući da se giht najčešće javlja nakon 40. godine života. U pitanju je jedan od nekoliko tipova artritisa i nastaje taloženjem soli mokraćne kiseline u zglobovima.

Mokraćna kiselina je produkt uobičajenih metaboličkih procesa. Njeno nedovoljno izlučivanje preko bubrega karakteristično je kod hroničnih bubrežnih bolesnika. Pod povećanim rizikom su i preterano gojazni pacijenti, kao i muškarci koji prekomerno konzumiraju alkohol.

Upale, gojaznost i čašica više – zajednički imenitelji artritisa i ED

Akutni napad gihta najčešće se dešava iznenada. U 90% slučajeva, pacijenti osećaju jak bol u korenu palca, i vremenom ovi napadi postaju sve češći. Dijagnoza se postavlja na osnovu analiza koje pokazuju prisustvo kristala mokraćne kiseline u krvi ili u tečnosti iz zglobova.

Pošto je reč o vrsti artritisa, upalni procesi mogu uzrokovati suženje krvnih sudova. U tom slučaju dolazi do smanjenog dotoka krvi u penis i, samim tim, otežanog postizanja i održavanja erekcije.

Sem toga, gojaznost i neumereno konzumiranje alkohola (koji se dovode u vezu sa pojavom gihta), takođe spadaju u faktore rizika za nastanak problema sa potencijom. Zato se, osim prepisane terapije, pacijentima savetuje da koriguju životne navike, izbegavaju alkohol i redukuju telesnu težinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.