Gazirana pića su neprijatelj erekcije

Ako znamo da su, sa jedne strane, gazirana pića puna bespotrebnog šećera i da su dobre životne navike , sa druge strane, važan činilac seksualnog zdravlja, onda nije teško izvući zaključak da bi konzumiranje ovih slatkih, ali nezdravih pića trebalo potpuno izbaciti iz liste svojih navika, ili makar svesti na najmanju moguću meru. Sada je, međutim, ovu zdravorazumsku pretpostavku potvrdila i nauka.

U slučaju da vas činjenice da gazirana pića loše utiču na zube i liniju nisu odvratila od njihove upotrebe, onda podatak da mogu izazvati ili pogoršati erektilnu disfunkciju možda hoće. Istraživanje sprovedeno u Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu otkrilo je da konzumiranje Coca Cole i sličnih, gaziranih napitaka ima štetan efekat na muško reproduktivno zdravlje.

Istraživači su pronašli da pijenje jednog litra ovakvih pića dnevno može da smanji broj spermatozoida za čak 30 odsto i da dovede do problema sa potencijom. Takođe, u istom istraživanju nije pronađena povezanost između pijenja kafe i broja aktivnih spermatozoida, što znači da je do problema doveo neki drugi činilac koji se lako može naći u svakodnevnim navikama svakog od nas.

U pomenutom istraživanju učestvovalo je 2.554 mladih muškaraca koji su pili velike količine gaziranih pića. Kod onih koji su bili intenzivni konzumenti pronađeno je da oni u proseku imaju 35 miliona spermatozoida po mililitru, dok je taj broj kod onih koji umereno piju gazirane sokove iznosio 56 miliona. Iako obe brojke spadaju u normalan opseg, može se zaključiti da gazirana pića nepovoljno utiču na spermatogenezu i da ih iz tog razloga treba izbegavati.

Još jedno istraživanje, sprovedeno u bolnici „Nikola Kopernik” u Poljskoj pokazalo je da učestala konzumacija gaziranih napitaka dovodi do poremećaja u radu onih organskih sistema za koje se smatra da su sama osnova pojave i održanja erekcije. Jedan od zaključaka ove studije je da je mogućnost da postoji snažna povezanost između gaziranih pića i erektilne disfunkcije veoma visoka.

Lako je zaključiti šta je, prema ovim nalazima, pametan potez: u potpunosti izbaciti upotrebu gaziranih pića iz svog dnevnog menija, ili je svesti na najmanju moguću meru. Time će vam biti zahvalan ceo organizam, uključujući srce i pankreas .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.