Koliko su pouzdani saveti i recepti sa društvenih mreža?

Nema osobe koja se makar jednom nije obratila „doktoru Guglu“ u nameri da reši zdravstveni problem. Internet je u međuvremenu dobio i kutke koji zaista podsećaju na lekarske ordinacije. U njima se mogu pronaći simptom i uzroci raznih bolesti, saveti osoba sa istim ili sličnim problemima, ali i široki asortiman lekova i terapija.

U tome već izvesno vreme prednjače i društvene mreže. Na njima se podjednako raspravlja i o „ženskim“ i o „muškim“ zdravstvenim problemima, tako da sa liste nije izostala ni erektilna disfunkcija. Pre nego što se obrate lekaru, muškarci se u velikom broju okreću jedni drugima zarad informacija i saveta, koji se na društvenim mrežama dele šakom i kapom. Međutim, urolozi upozoravaju da „recepti“ sa interneta nisu uvek pouzdani.

Upravo iz tog razloga, desetorica stručnjaka sa Instituta za urologiju u američkom gradu Klivlendu odlučili su da pročešljaju popularnu društvenu mrežu Reddit. Najpre su prikupili informacije o tretmanima za ED kojima korisnici Reddita najćešće pribegavaju, a zatim pokušali da procene njihovu relevantnost.

U okviru dve Reddit podgrupe, r/AskMen i r/ErectileDysfunction, muškarci su iznosili pozitivne i negativne efekte različitih pristupa i tretmana. Stručnjaci iz Klivlenda su analizirali više od 2.600 komentara i zaključili da se u 30% slučajeva diskutovalo o promenama u seksualnom ponašanju, dok je 29% komentara obilovalo savetima o promeni životnog stila.

Nisu izostale ni diskusije o medicinskim intervencijama (23%), kao i o razgovoru sa partnerom na temu seksualne disfunkcije (10%). U nešto manjem procentu (8%), muškarci su razmenjivali i iskustva o upotrebi suplemenata. Analizirajući sadržaj komentara, urolozi su uočili da je svega 24.4% svih pomenutih tretmana u skladu sa aktuelnim smernicama Američkog urološkog udruženja.

Drugi problem stručnjaci vide u različitim vrstama alternativnih tretmana. Više od 50% muškaraca istaklo je njihove pozitivne strane, ali isključivo na osnovu sopstvenog iskustva. Drugim rečima, reč je o tretmanima za koje nema zvaničnih dokaza o njihovoj uspešnosti. Sa druge strane, klinički odobrene tretmane podržalo je svega 43.8% muškaraca.

Zaključak urologa bio je jednoglasan: diskusija na temu ED na društvenoj mreži Reddit veoma je aktuelna, a muškarcima je na raspolaganju veliki broj informacija na osnovu tuđih iskustava. Ipak, urolozi se slažu i da većina ovih preporuka nije podržana odgovarajućim kliničkim dokazima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.