Marjan (41 god.)

P: Pozdrav, moje pitanje se tiče kombinacije bilive sa anskioliticima koje pijem godinama za nesanicu. Pošto oni imaju umirujuće dejstvo koliko ih je dobro piti u kratkom roku od uzimanja sedativa i hoće li to imati  ozbiljnije posledice? 

O: Poštovani, istovremeno uzimanje lekova za potenciju i terapije koja ima sedativno dejstvo mogla bi biti rizična bez prethodnog savetovanja sa lekarom. Budući da sedativi imaju opuštajući efekat, može se desiti da dođe do sniženja krvnog pritiska, gde se kao simptomi javljaju pojačana pospanost, malaksalost i vrtoglavica. Ukoliko se desi drastičniji pad krvnog pritiska, to može nepovoljno uticati na kardiovaskularni sistem, ali i na kognitivne i motorne funkcije (smanjena koncentracija i budnost, usporeni pokreti i slično), zbog čega bi poseban oprez bio potreban i prilikom upravljanja motornim vozilima.

S obzirom na to da su Vam anksiolitici prepisani zbog problema sa spavanjem, savetovali bismo Vam da razmotrite da li, i u kojoj meri, nesanica utiče na seksualnu funkciju. Kada su bioritam i kvalitet sna dugotrajno narušeni, to se svakako može ispoljiti, između ostalog, i kroz probleme seksualne prirode. Prema tome, da biste bili sigurni u bezbednost terapije koju koristite, o svakoj promeni je neophodno obavestiti Vašeg lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.