Koja je veza između hipotenzije i erektilne disfunkcije?

Procenjuje se da oko 40% muškaraca sa erektilnom disfunkcijom ima povišeni krvni pritisak. U isto vreme, oko 35% muškaraca sa hipertenzijom takođe pati i od ED.

Vezu između ova dva stanja su redom potvrdili medicinski stručnjaci, istraživanja i hiljade muškaraca pogođenih impotencijom i kardiovaskularnim problemima. Ali, onda se desi i drugačiji scenario: da se neko sa inače sniženom seksualnom funkcijom požali na pad krvnog pritiska.

Simptomi su manje-više poznati: malaksalost, vrtoglavica, usporen rad srca, bledilo ili nesvestica javiće se kao posledica širenja i opuštanja krvnih sudova. Za normalan krvni pritisak inače se uzima prosečna vrednost od 120/80 mmHg, a o niskom se govori kada ta vrednost padne ispod 90/60 mmHg.

Međutim, nizak krvni pritisak – odnosno, hipotenzija – ne spada u uobičajene uzročnike ED. Mnogo češća pojava je da se on javi nakon uzimanja lekova za potenciju u kombinaciji sa drugim vrstama lekova.

Aktivni sastojci kao što su tadalafil, sildenafil i vardenafil deluju tako što opuštaju krvne sudove kako bi se u njima povećao protok krvi. Ipak, lekove sa ovim sastojcima (Cialis, Viagra ili Levitra) ne bi trebalo da uzimaju osobe kojima je prepisana terapija za srčana oboljenja ili bolove u grudima.

U ovu grupu spadaju lekovi koji sadrže nitrate, odnosno izosorbid mononitrat (Monizol, Monosan, Olicard), kao i izosorbid dintrat (Isosorb, Difutrat, Cornilat). Za lečenje kardiovaskularnih bolesti koriste se još i beta blokatori (Presolol, Atenolol, Inderal, Prinom), ali se njima tretiraju i druga stanja, kao što su napetost, glaukom, proširene vene jednjaka ili alkoholizam.

Pošto svi ovi lekovi imaju slično dejstvo, njihovo istovremeno uzimanje može dovesti do naglog pada krvnog pritiska. Najteža posledica je prestanak rada srca, zbog čega srčani bolesnici moraju biti posebno oprezni.

Isti je slučaj sa osobama koje pate od uvećane prostate – njima se u nekim slučajevima prepisuju alfa blokatori (Doksazosin, Terazosin), koji su još jedna opcija i kod lečenja povišenog krvnog pritiska. Prema tome, ako je erektilna disfunkcija udružena sa nekom od kardiovaskularnih bolesti, lekove za potenciju nikako ne treba uzimati na svoju ruku, već se isključivo obratiti lekaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.