Kako lečiti erektilnu disfunkciju kod srčanih bolesnika?

Iako erektilna disfunkcija spada u veoma rasprostranjena oboljenja, dobra vest je da danas postoje brojne metode njenog lečenja. Jedna od najčešćih je primena PDE5 inhibitora, gde su se najuspešnijim pokazali sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) i vardenafil HCL (Levitra).

Lekari ih, pored efikasnosti, prepisuju i zbog toga što su kod zdravih muškaraca potpuno bezbedni za upotrebu. Međutim, kod pacijenata sa kardiovaskularnim tegobama, lekovi poput sildenafila nose i određene rizike po zdravlje.

To se posebno odnosi na muškarce koji koriste terapiju na bazi nitroglicerina (nitrata). Zajednička upotreba ovih lekova može dovesti do ozbiljnih komplikacija (nagli pad krvnog pritiska, pogoršanje simptoma, čak i fatalni ishod), pogotovo ako je reč o osobama sa izraženim ili nestabilnim simptomima.

Isto tako, kod mnogih se erektilna disfunkcija javlja kao pratilac osnovne bolesti. Otuda i česta dilema oko izbora efikasne i bezbedne terapije, što u prvom redu zahteva konsultaciju sa lekarom. Međutim, inhibitori PDE5 svakako nisu i jedini izbor, te je u ovom slučaju moguće primeniti i druge metode.

  1. Prilagođavanje životnog stila. Korigovanje loših navika je prvi korak u očuvanju zdravlja kod osoba sa kardiovaskularnim smetnjama. Sem toga, poznato je da usvajanje zdravog načina života ima pozitivan ishod i na prevazilaženje problema sa potencijom. Poboljšanju seksualne funkcije doprinose i prestanak pušenja, promene režima ishrane, fizička aktivnost i smanjenje telesne težine. Zdrava ishrana nosi naglasak na voću, povrću, proteinima i zdravim mastima, dok zdravlju srca pogoduju i umerene vežbe poput šetnje, joge i prilagođenih treninga opterećenja.
  2. Terapija testosteronom. Kada je uzrok oslabljene potencije u niskom nivou testosterona, jedna od pogodnih metoda je i testosteronska terapija. U nekim slučajevima se mogu uključiti i pojedini inhibitori PDE5, jer stručnjaci primećuju da za efikasno lečenje nije uvek dovoljno samo povećanje nivoa ovog hormona.
  3. Psihološko savetovanje. Višestruku korist u rešavanju problema sa potencijom ima i psihološko savetovanje. Pokazalo se da je jedan od čestih pratilaca erektilne disfunkcije i anksioznost usled smanjenih seksualnih performansi. Razgovor sa psihologom ili seksualnim terapeutom pomaže, pre svega, u prevazilaženju psiholoških i emocionalnih posledica erektilne disfunkcije.
  4. Medicinski aparati. Kod osoba sa kardiovaskularnim smetnjama lekari mogu preporučiti i posebne vakuumske pumpe za penis. Pored efikasnosti u postizanju i održavanju erekcije, ovi uređaji se smatraju i sigurnim za upotrebu. Uz njih je, u slučaju da lekar tako proceni, moguće primenjivati i odgovarajuću terapiju lekovima.
  5. Hirurške intervencije. Kada se uobičajeni načini lečenja pokažu rizičnim ili neuspešnim, preporučuju se intervencije hirurškim putem. Reč je o specijalnim protezama ili implantantima koji omogućuju čvrstoću penisa, a bezbedni su za osobe sa srčanim ili drugim zdravstvenim problemima. Ovaj vid lečenja se primenjuje i u slučajevima kada je upotreba lekova, injekcija ili vakuumskih pumpi iz bilo kojih razloga kontraindikovana.

Једно мишљење на „Kako lečiti erektilnu disfunkciju kod srčanih bolesnika?“

  1. Повратни пинг: Mita (54 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.