Joga položaji za bolju erekciju

Dok pojedini slučajevi erektilne disfunkcije zahtevaju tretman lekovima, sve više muškaraca se okreće alternativnim metodama. U ishrani su to najčešće prirodni sastojci, a jedan od vidova fizičke aktivnosti koji sve više dobija na popularnosti je joga.

Ova drevna metoda se sastoji od položaja (takozvanih asana) i pokreta u kojima je pažnja usmerena na disanje, istezanje i opuštanje. U poslednje vreme raste i broj studija o tome kako joga utiče na seksualne performanse kod muškaraca.

Ispitivanje objavljeno u časopisu „Seks i bračna terapija“ („Journal of Sex and Marital Therapy“), otkriva da joga pomaže u stabilizovanju krvnog pritiska i otkucaja srca, kao i smanjenju indeksa telesne mase.

Otuda i zaključak o koristima joge u lečenju erektilne disfunkcije, budući da su gojaznost i kardiovaskularne bolesti usko povezani sa slabom potencijom. Istraživanje sugeriše i da praktikovanje joge povećava dotok krvi do genitalnih organa, čime se poboljšavaju i seksualne funkcije. Pojedine studije takođe govore da su nakon 12 nedelja redovnog vežbanja joge, muškarci uzrasta od 24 do 60 godina uočavali bolju kontrolu erekcije, ejakulacije i orgazma.

U trećem ispitivanju, muškarcima sa dijagnozom ED predloženo je da pored redovne terapije tadalafilom (Cialis) učestvuju u joga programu upravljanja stresom. 8 nedelja kasnije, muškarci koji su se pridružili programu potvrdili su značajno smanjenje nivoa kortizola (hormona stresa), što je rezultovalo i poboljšanjem potencije.

Najbolji joga položaji za poboljšanje erekcije

Za sada još nema preciznih istraživanja o pozitivnom učinku specifičnih joga položaja na erektilnu disfunkciju. Međutim, časopis „Ajurveda i integrisane medicinske nauke“ navodi zapažanja u vezi pojedinih joga položaja, redukovanja stresa i podsticanja seksualne funkcije. Na osnovu toga su iznete i preporuke o najdelotvornijim pozama.

1. Klasična ili „Savršena poza“ (Siddhasana)

Siddhasana se izvodi iz sedećeg položaja sa ispruženim nogama, i to na sledeći način:

 • Savijte levu nogu u kolenu i stavite levo stopalo na unutrašnjost desne butine.
 • Ponovite isto sa desnom nogom (desno stopalo postavite preko članka leve noge). Desna peta bi trebalo da blago pritiska pubičnu regiju.

Klasična poza je korisna za stimulaciju karlične regije. U njoj se može ostati duže vremena uz praktikovanje vežbi dubokog disanja.

2. Uvrtanje u sedećem položaju ili „Polovina kralja ribara“ (Ardha Matsyendrasana)

 • Počnite od sedećeg položaja sa ispruženim nogama.
 • Savijte desnu nogu u kolenu, prekrstite je preko leve i stavite stopalo na pod.
 • Lagano udahnite i izdahnite uz okret na desnu stranu.
 • Istegnite levu ruku ka napred i stavite levi lakat na desno koleno (oni koji su fleksibilniji mogu stegnuti ruke iza leđa tokom uvrtanja).
 • Vratite se u prvobitni položaj i ponovite pozu na suprotnoj strani.

Pokazalo se da ova poza pospešuje varenje i dotok krvi do vitalnih organa, uključujući jetru, slezinu, pankreas i karličnu regiju. Zbog vežbanja gipkosti tela i pokretljivosti karlice, može biti korisna i za poboljšanje potencije.

3. Položaj „Orao“ (Garduasana)

Pošto zahteva održavanje ravnoteže, ova poza se u početku može vežbati pored zida ili komada nameštaja.

 • Stanite uspravno i zamislite da je vaša desna noga koren povezan sa zemljom.
 • Lagano podižite desnu nogu prekrštajući je preko levog kolena.
 • Vrhom stopala dodirnite stražnji deo levog lista.
 • Radi boljeg istezanja, savijte nogu u kolenu.
 • Po želji, podignite ruke i savijte ih u laktovima, sa uvrtanjem desne ruke oko leve.
 • Zadržite položaj 5 do 10 sekundi, otpustite pozu, a zatim ponovite na drugoj nozi.

Budući da poboljšava protok krvi u karlici, garduasana može imati i dobar učinak na erekciju.

4. Poza za oslobađanje gasova (Pavanamuktasana)

 • Lezite na prostirku ispruženih nogu.
 • Uz lagani udah i izdah, privucite jedno koleno ka grudima.
 • Obgrlite nogu rukama i povlačite je što bliže stomaku.
 • Zadržite pozu uz lagani udah i izdah, a zatim vratite nogu u ispruženi položaj.
 • Isto ponovite i sa drugom nogom.

Pavanamuktasana je dobila naziv zbog učinka na pokretljivost creva, a pomaže i kod ublažavanja stomačnih bolova usled nadutosti. Sem toga, ovaj položaj zagreva i karlične mišiće, čime poboljšava pokretljivost reproduktivnih organa.

5. Položaj mrtvaca (Shavasana)

Shavasana se najčešće izvodi na kraju seta vežbi.

 • Lezite na leđa, ispružite ruke kraj tela i okrenite dlanove ka gore.
 • Počev od nogu, fokusirajte se na opuštanje svakog dela tela: od nožnih prstiju naviše ka butinama, najpre desne pa leve noge.
 • Usmerite pažnju na duboko disanje.
 • Ostanite u ovom položaju od 15 do 20 minuta.

Shavasana je poza koja zahteva potpunu smirenost i fokus na disanje i položaj tela. Zbog toga, iako naizgled lagana, spada u položaje koje je najteže pravilno izvesti.

Koje položaje izbegavati?

Generalno, ne postoji joga položaj koji bi mogao biti „štetan“, osim ukoliko se nepravilno izvodi (na primer, uz preterano istezanje koje preopterećuje telo). Upravo iz tog razloga, početnici bi trebalo da praktikuju jogu uz nadzor profesionalnog instruktora. Iako su efekti joge na zdravlje naučno dokazani, muškarcima se ipak savetuje da konsultuju lekara. Provera zdravstvenog stanja poželjna je radi dodatnog opreza kod zahtevnijih vežbi, koje bi za pojedine osobe mogle da budu naporne ili iscrpljujuće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.