Mogu li lekovi za potenciju da produže život?

Ako postoji verovatnoća da bi pojedini lekovi zaista mogli da utiču na životni vek, onda su to, po svemu sudeći, lekovi za erektilnu disfunkciju. Tako bar zaključuje studija koja je nedavno objavljena u američkom Žurnalu seksualne medicine.

Ovo se prvenstveno odnosi na lekove iz grupe PDE5 inhibitora. Naime, ispitivači, inače sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, uvideli su potencijalnu vezu između stope smrtnosti i upotrebe ove grupe lekova. Njihova procena je da bi PDE5 inhibitori mogli da smanje rizike za prevremenu smrt i do 25 procenata.

Podaci su pre toga prikupljani od 70 hiljada odraslih muškaraca. Prosek njihovih godina bio je 52, a njihovo zdravstveno stanje je praćeno od 2006. pa sve do 2020. godine. Pritom je svaki od muškaraca u nekom periodu tokom trajanja studije imao dijagnostikovanu erektilnu disfunkciju.

Na osnovu medicinskih podataka, blizu 24.000 ispitanika je pritom koristilo i lekove za potenciju. Drugoj grupi (nešto više od 48.500 muškaraca) ta vrsta terapije nije prepisana. Kod obe grupe je praćena i učestalost srčanih problema, ali su stručnjaci primetili  nekoliko bitnih razlika.

Primera radi, kod učesnika koji su koristili PDE5 inhibitore postojala je 13% manja verovatnoća da dođe do ozbiljnih kardiovaskularnih stanja (moždani udar, začepljenje arterija ili iznenadni zastoj srca). Za oko 15% su bile manje i šanse da je muškarcima iz ove grupe bila potrebna koronarna revaskularizacija (medicinska procedura kojom se uklanjaju blokade u srčanim arterijama). Za to vreme, rizik za oboljevanje od bilo koje vrste slabosti srca je smanjen za 17 procenata.

Stručnjaci na osnovu toga pretpostavljaju i da bi PDE5 inhibitori mogli da imaju efekat zaštite od srčanih bolesti. Rezultati pokazuju i da je u najvećoj meri (22%) došlo do smanjenja rizika za oboljevanje od nestabilne angine – stanja u kome nakupljene naslage u arterijama uzrokuju smanjeni dotok krvi do srca.

Podatak koji je ipak nedostajao bio je vezan za učestalost seksualne aktivnosti. Zbog toga je ostalo nejasno i da li je rezultatima studije mogao doprineti aktivan seksualni život ispitanika. Ipak, zaključak stručnjaka je bio jednoglasan: muškarci koji su u tretmanu ED koristili PDE5 inhibitore imali su, bez obzira na uzrok, značajno manji rizik od prevremene smrti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.