Redovan seks kao prevencija erektilne disfunkcije

Iako ne spada u tipičan savet za brigu o zdravlju, redovno upražnjavanje seksualnih odnosa moglo bi, prema rezultatima istraživanja, da se svrsta i u tu kategoriju. Pozitivni efekti ove aktivnosti utiču na celokupno zdravlje muškarca, a stručnjaci kažu da redovan seks umanjuje šanse za pojavu erektilne disfunkcije.

To se, pre svega, odnosi na one starije od 40 godina. Naime, studije pokazuju da je rizik od erektilne disfunkcije veći kod muškaraca koji u ovoj životnoj dobi nemaju redovne odnose. Uz potencijalne probleme sa erekcijom koji s godinama postaju učestaliji. kod ove starosne grupe povećava se i rizik od raka prostate. Pokazalo se da na dobro zdravlje prostate utiču češće ejakulacije, pri čemu redovno praktikovanje odnosa čuva i druge organe – pre svega, srce i krvne sudove.

Aktivan seksualni život za dobro zdravlje muškarca

Kardiolozi se slažu sa tim da su rizici od srčanog i moždanog udara manji i za 50 odsto kod seksualno aktivnih muškaraca. Redovni odnosi utiču i na niži krvni pritisak i poboljšanu cirkulaciju, a od pozitivnih efekata izdvajaju se i smanjenje stresa i bolji kvalitet sna. Kao aktivnost koja pomaže u sagorevanju kalorija, redovan seks je, kao i redovna fizička aktivnost, odličan način za održavanje kondicije i telesne težine.

Otuda i zaključak da aktivan seksualni život smanjuje rizike od oboljenja koja direktno mogu uticati na seksualno zdravlje muškarca. Ipak, rezultati istraživanja ne odnose se samo na starije muškarce, budući da problemi sa potencijom sve više pogađaju i mlađu populaciju. Stručnjaci još ističu da je seksualne odnose poželjno upražnjavati sa stalnim partnerom, kako bi se izbegao i rizik od polno prenosivih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.