Novi korona virus mogao bi biti još jedan faktor rizika za ED

Studija koju je objavio internacionalni Časopis za endokrinološka istraživanja otkrila je još jednog mogućeg krivca za nastanak erektilne disfunkcije. Reč je o novootkrivenom korona virusu, čije se posledice, kako se pokazalo, mogu odraziti i na seksualnu funkciju muškaraca.

Naučnici su tom prilikom uporedili podatke pacijenata koji su već preležali infekciju COVID-19. Povećan rizik za razvoj problema sa potencijom posebno je uočen kod muškaraca starije dobi, a istraživači to objašnjavaju činjenicom da su prenosivost virusa i stepen zaraze najveći upravo među ovom starosnom grupom.

Studija je pritom otkrila još jednu vezu između većine ovih slučajeva: nastanku erektilne disfunkcije skloniji su muškarci koji su i pre infekcije COVID-19 imali povećane faktore rizika za hronična oboljenja.

Naime, već se zna da koronavirus može dodatno pogoršati zdravlje ljudi sa respiratornim i kardiovaskularnimproblemima. Ista ova oboljenja spadaju u faktore rizika i za pojavu erektilne disfunkcije. Istraživači su na osnovu toga uočili da infekcija COVID-19 u pojedinim slučajevima može biti još jedan od uzroka nastanka problema sa potencijom.

Još jedna skorašnja studija pokazuje i da korona virus, pored već poznatih posledica po zdravlje, može uticati na smanjenje muške plodnosti. U ovom slučaju, rezultati pokazuju da bi mogla postojati veza između preležane infekcije i smanjenog lučenja testosterona. Naučnici, međutim, smatraju da ova teorija zahteva opsežnija ispitivanja, budući da nije još poznato na koji način COVID-19 utiče na nedostatak testosterona i eventualne posledice po reproduktivno zdravlje muškaraca.

3 мишљења на „Novi korona virus mogao bi biti još jedan faktor rizika za ED“

  1. Poštovani,
    Preležao sam koronu sa blagim, skoro nikakvim, simptomima. Povremeno koristim lekove za potenciju koji su mi kao nus pojavu podizali pritisak uz blage, retke, glavobolje i kratkotrajni pojačani rad srca. Da li mogu, zbog korone, da ih i dalje koristim. Ako da, posle koliko vremena?

  2. Повратни пинг: Igor (51 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.