Parafimoza – problem koji nijedan muškarac ne bi trebalo da ignoriše

Muško intimno zdravlje, kada se o njemu vodi računa, jedan je od preduslova za zadovoljavajući seksualni život. Postoje, međutim, situacije kada je teško izbeći neprijatne probleme. Takav je slučaj sa stanjem poznatim kao parafimoza – dok ga lekari smatraju relativno retkim, po pravilu ga nikako ne bi trebalo ignorisati.

Iako dele slično ime, razlike između fimoze i parafimoze je lako uočiti. U prvom slučaju (fimoza), glavić penisa ostaje „zarobljen“ u kožici, zbog čega dolazi do teškoće (ili potpune nemogućnosti) njenog prevlačenja unazad. Kod parafimoze je situacija obrnuta: kožu penisa je nakon prevlačenja teško (ili nemoguće) vratiti u prvobitan položaj. Isto tako, jedna od posledica parafimoze je i u tome što zahteva hitan odlazak kod lekara.

Naime, kada se prepucijum „zaglavi“ iza glansa, cirkulacija krvi u penisu postaje oslabljena. Ograničen dotok krvi uzrokuje i neugodne simptome poput bola, crvenila i oticanja vrha penisa, koji dodatno otežavaju prevlačenje kožice preko glavića.

U ovakvim situacijama, kao prva pomoć protiv upale i bola mogu poslužiti krema ili gel koji sadrže anestetik. I to bi, međutim, trebalo prepustiti lekaru, koji će uz primenu odgovarajućeg preparata smanjiti intenzitet neprijatnih simptoma.

Ako je reč o lakšem slučaju parafimoze, lekar nakon toga najčešće ručno vraća prepucijum u prvobitni položaj. Isto tako, pravovremeno obraćanje lekaru sprečava ozbiljnije komplikacije, kada zbog otežane cirkulacije može doći do oštećenja tkiva penisa.

Još nekoliko razloga za oprez

Parafimoza je stanje kome su načelno skloni muškarci bilo koje starosne dobi. Postoje, ipak, i okolnosti kada je rizik za njenu pojavu veći, tako da se po pravilu javlja isključivo kod neobrezanih muškaraca.

Zbog toga se u težim slučajevima preporučuje obrezivanje (cirkumizacija). Takođe, parafimoza se može javiti i tokom seksualnog odnosa. Ukoliko kožica penisa ostane predugo iza glansa, njegovo oticanje može otežati povlačenje u prvobitan položaj.

Parafimozu pritom mogu uzrokovati i neka druga stanja (jedno od njih je upravo fimoza), a skloniji su joj i muškaraci sa pirsingom penisa. Osim „zaglavljene“ kožice glansa, razlog više za neodložnu posetu lekaru je i promena boje vrha penisa– ukoliko koža postane plavkasta ili tamnocrvena, to je najčešće znak iritacije i oslabljene cirkulacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.