Kako da fimoza ne postane neprijatelj vašeg zdravlja

Dok se impotencija pokazuje kao sve prisutniji problem među muškom populacijom, urolozi bi se složili da to nije jedino stanje zbog koga ispašta seksualni život. Od svih neugodnosti koje je prate, erektilna disfunkcijamožda i neće svakoga iz istih stopa odvesti lekaru.

Verovatnije je da će se to desiti ukoliko je takve neugodnosti nemoguće ignorisati. Od svih neprijatelja seksualnog zdravlja, ništa manje nije neugodna ni fimoza. Osim što može u potpunosti onemogućiti seksualnu aktivnost, ovo stanje je kod pripadnika muškog pola i prilično učestalo.

Uobičajena pojava ili razlog za brigu?

Najjednostavnije rečeno, fimoza je stanje koje karakteriše poteškoće sa povlačenjem prepucijuma (kožice) preko glansa (glavića) penisa. Ovo se dešava zbog suženja prepucijuma, kada se on „zatvara“ i time otežava (ili potpuno onemogućava) prevlačenje.

Urolozi pritom razlikuju dva tipa fimoze. Prvi tip je fiziološka fimoza, koja predstavlja normalno stanje u najranijim godinama života.

Naime, dečaci se rađaju sa prirodno suženom kožom na glaviću penisa. Ona se tokom odrastanja prirodno razdvaja i širi, tako da je do sedme godine uglavnom dovoljno opuštena da može lako da klizi preko glavića.

U pojedinim slučajevima ovaj proces može i duže da potraje. Fiziološka fimoza najčešće spontano prolazi do adolescencije (najkasnije do 17. godine života) i u najvećem broju slučajeva ne izaziva neprijatnosti. Ukoliko se to ne dogodi, fimoza kod odraslih muškaraca može postati ozbiljan zdravstveni problem.

Drugi tip je patološka fimoza, odnosno stanje uzrokovano pojavama poput infekcija, upala, nedovoljne higijene ili ožiljaka na prepucijumu.

Može se, na primer, dogoditi da zbog povreda ili infekcija dođe do stvaranja ožiljačnog tkiva na prepucijumu. Vremenom, kožica na penisu postaje manje rastegljiva. Od drugih uzroka se navode grubo pomeranje i istezanje kožice, kao i starenje tokom koga prepucijum prirodno gubi na elastičnosti.

Isto tako, infekcijama vrha penisa su skloniji muškarci koji pate od dijabetesa, dok smanjena elastičnost može nastati i zbog slabih erekcija.

Zašto je važno otkriti pravi uzrok

Pored otežanog povlaženja kožice, kao prvi simptomi fimoze se navode neprijatne senzacije poput oticanja vrha penisa. Crvenilo i bol su takođe česti pratioci ovog stanja, a mogu se javiti tokom seksualnog odnosa ili prilikom mokrenja.

U takvim slučajevima odlazak kod lekara nikako ne treba odlagati. Budući da fimoza može imati različite uzroke, njihovo otkrivanje sprečava i dalje komplikacije – na primer, kada je izazvana polno prenosivim bolestima ili infekcijama.

U suprotnom, nelečena fimoza može dovesti do drugih neprijatnosti: povećanog otoka, osipa, ožiljaka, rascepa prepucijuma, ekcema ili psorijaze, kao i smanjene osetljivosti penisa tokom seksualnog odnosa.

Nekoliko rešenja za lečenje i prevenciju

Kao i kod svakog zdravstvenog problema, lečenje fimoze je individualno i zavisi od samog uzroka. Odgovarajuću terapiju može prepisati isključivo lekar nakon pregleda i urađenih nalaza.

U zavisnosti od težine i uzročnika, fimoza se može lečiti primenom kreme, gela ili masti koji sadrže kortikosteroide. Osim suzbijanja potencijalne upale, na ovaj način se ponovo vraća i elastičnost prepucijuma.

U pojedinim slučajevima lekar može preporučiti i hiruršku intervenciju. Kako fimoza po pravilu pogađa neobrezane muškarce, mnogi lekari smatraju da je najefikasnije rešenje cirkumizacija – kratka operacija kojom se delimično ili potpuno uklanja deo prepucijuma koji prekriva glavić penisa.

Još jedan važan faktor je i prevencija, koja u većini slučajeva lako može sprečiti ovaj problem. Pored redovnih uroloških pregleda i održavanja higijene, muškarcima se tokom seksualnog odnosa savetuje upotreba kondoma ili lubrikanata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.