Naučnici razotkrivaju još jednu zabludu o ED: elektronske cigarete (ni)su zdravije od „klasičnih“?

Konzumiranje cigareta, kao jedna od navika štetnih po zdravlje, već se tradicionalno smatra neprijateljem muške potencije. Pored toga što oštećuju krvne sudove u penisu, dokazano je da toksini u cigaretama vremenom mogu dovesti do erektilne disfunkcije. U međuvremenu, duvanska industrija je pronašla alternativu u vidu elektronskih cigareta, ističući da su one manje štetne od klasičnih duvanskih proizvoda.

Da bi tako nešto postigli, proizvođači e-cigareta su toksične materije zamenili nikotinom, propilenom i aromatičnim uljima. Ubrzo je ovaj „gedžet“ postao i vrlo popularan među pušačima koji žele da minimizuju rizike po zdravlje. Međutim, nekoliko skorašnjih studija ispitivalo je potencijalnu vezu između e-cigareta i erektilne disfunkcije, pokazujući da rizici ipak postoje.

Naime, grupa britanskih naučnika navodi da ED ne zaobilazi ni muškarce koji konzumiraju e-cigarete. Analize su uzele u obzir faktore poput prethodnog pušačkog staža, a u studijama su učestovali i muškarci koji nikada nisu pušili. Upravo zbog toga, stručnjaci smatraju da bi konzumiranje e-cigareta moglo biti povezano sa većim rizikom od impotencije.

Tako su prva istraživanja otkrila i interesante rezultate. U studijama su učestvovale dve grupe od preko 11 hiljada muškaraca: u prvoj su bili potpuno zdravi muškarci, dok je muškarcima iz druge grupe prethodno utvrđeno neko od kardiovaskularnih oboljenja.

Obe grupe su koristile isključivo elektronske duvanske proizvode. Naučnici su primetili da je rizik za pojavu impotencije i do dva puta veći kod svih učesnika istraživanja, dok se sklonost ka ED dodatno povećavala u slučaju istorije srčanih bolesti.

Među konsultantima ovih studija bio je i dr Đulio Garafa, inače urolog i androlog jedne londonske privatne klinike. On ove rezultate objašnjava činjenicom da nikotin u organizmu deluje kao trenutni, kratkotrajni vazokonstriktor. Zbog toga kod pušača dolazi do smanjenog dotoka krvi u penis, što se potom negativno odražava na seksualnu funkciju.

Međutim, „klasične“ cigarete, za razliku od elektronskih, sadrže i veliki broj štetnih hemikalija (poput katrana i ugljen monoksida) koje trajno oštećuju krvne sudove. Samim tim, pušenje se dovodi u vezu i sa hroničnim pogoršanjem problema sa erekcijom. Ovih supstanci inače nema u elektronskim cigaretama, zbog čega se smatra da one uzrokuju manja oštećenja krvotoka.

Naučnici su pritom ove rezultate uzeli sa dozom rezerve. Učesnici su, naime, sami prijavljivali probleme sa erekcijom, što znači da su podaci sakupljeni isključivo na osnovu njihovog subjektivnog doživljaja. U međuvremenu, sa mišljenjem naučnika se slaže i Svetska zdravstvena organizacija. Naime, uprkos eventualnim smanjenim rizicima od hroničnih bolesti, SZO smatra da su elektronski duvanski proizvodi „bez sumnje štetni po zdravlje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.