Parodontopatija i ED – studije otkrivaju zašto ova dva stanja nisu dobra kombinacija

Da su zdrave desni jedan od važnih uslova za optimalno seksualno zdravlje već su pokazale studije koje dovode u vezu parodontopatiju i erektilnu disfunkciju. Pre nešto više od 4 godine, tim naučnika sa Univerziteta u Granadi započeo je još jedno slično istraživanje.

Ovoga puta su naučnici pratili 158 muškaraca, od kojih je jedna grupa imala kliničke dijagnoze parodontopatije i ED. Četiri godine kasnije, pokazalo se da ispitanici u ovoj grupi imaju oko 4 puta veći rizik za nastanak hroničnih i akutnih kardiovaskularnih bolesti.

Drugim rečima, uočeno je da se neka od kardiovaskularnih oboljenja mogu javiti u proseku 4 godine nakon što se muškarcima dijagnostikuje erektilna disfunkcija. Kod učesnika studije je dolazilo do moždanog infarkta, srčanog udara ili akutnog koronarnog sindroma (stabilna i nestabilna angina), dok su pojedini muškarci zbog kardiovaskularnih smetnji podvrgnuti ugradnji srčanog bajpasa.

Studija je krajem 2021. godine objavljena u stručnom časopisu „Journal of Periodontology“. Naučnici ističu da su ovi rezultati od posebnog značaja, budući da za muškarce u srednjim godinama navedene kardiovaskularne bolesti mogu biti opasne po život. Ovo je do sada i prva studija koja je pratila ispitanike tokom dužeg vremenskog perioda, a autori su utvrdili i kako parodontopatija i seksualna disfunkcija utiču na zdravlje srca i krvnih sudova.

Naime, parodontopatija vremenom ubrzava proces ateroskleroze, odnosno oboljenja arterijskih krvnih sudova. Do toga najpre dolazi u manjim krvnim sudovima u penisu, a zatim i u arteriolama (krvnim sudovima koji od arterija vode ka kapilarima) u ostalim vitalnim organima.

Upravo zbog toga, erektilna disfunkcija kod muškaraca koji pate od parodontopatije može biti znak upozorenja za potencijalno rizična kardiovaskularna stanja. Istraživanje je započeto nakon jedne studije iz 2017. godine, čiji su rezultati pokazali da muškarci sa parodontopatijom imaju i do 2 puta veću sklonost ka erektilnoj disfunkciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.