Vakcine i zaštitne maske – još jedna mera u prevenciji erektilne disfunkcije

U godini u kojoj ne možemo da zamislimo dan bez zaštitnih maski, nekoliko stručnjaka iz Italije obelodanilo je još jedan razlog da one ostanu obavezan aksesoar. U jednomesečnoj studiji sprovedenoj pre tačno godinu dana, zaključili su da posebnu korist od njih imaju muškarci.

Tim na čelu sa profesorom endokrinologije i seksologije jednog univerziteta u Rimu sakupio je podatke preko 6.800 punoletnih učesnika istraživanja pod nazivom „Sex@COVID“. Rezultati su nedvosmisleno potvrdili: simptomi erektilne disfunkcije bili su u znatnoj meri prisutniji kod muškaraca koji su preležali COVID-19.

Neke studije su već pokazale i da je korona virus postao još jedan faktor rizika za smanjenu potenciju. Italijanski stručnjak upozorava i na to da se mogućnost pojave erektilne disfunkcije u slučaju preležane infekcije povećava za šest puta.

U istraživanju su obuhvaćeni još neki faktori koji utiču na probleme sa erekcijom – životna dob, indeks telesne mase i psihološki status ispitanika. Autori studije su primetili da se erektilna disfunkcija javlja i kao kratkoročna i kao dugoročna komplikacija nakon preležane infekcije.

Kao što su još neke studije potvrdile, oba stanja imaju i nekoliko zajedničkih faktora rizika. Mogućnosti komplikacije nakon infekcije veće su kod starijih osoba, kod muškaraca koji pate od dijabetesa ili imaju povišen indeks telesne mase. Isti ovi faktori povezuju se i sa nastankom erektilne disfunkcije.

Kada je reč o korelaciji između COVID-19 i oslabljene erekcije, stručnjaci imaju još jedan savet. Naime, ukoliko primete iznenadno pogoršanje simptoma ED, muškarcima se predlaže samoinicijativno testiranje na prisustvo virusa. Drugim rečima, problemi sa seksualnom funkcijom mogli bi upućivati i na prisustvo virusa u telu.

Italijanska studija je još jednom pokazala i da obe bolesti dele pojedine patofiziološke mehanizme. Naime, osobe koje pate od ED, a pritom imaju istoriju srčanih oboljenja, pod većim su rizikom da obole od infekcije korona virusom. Sa tim u vezi, stručnjaci se slažu sa tim da vakcinacija i poštovanje mera zaštite spadaju u dodatne mere prevencije ED.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.