Zdravković Tibor (47 god.)

P: Pozdrav, Pišem vam jer se sa lošom potencijom patim neko vreme, a s lekarima kod kojih sam bio nisam baš imao dobra iskustva. Hteo bih da nekako dođem do nekog u koga mogu da imam poverenja. Taj prvi kod kog sam otišao mi je uradio neke bazične testove, procenio i prepisao lek i odprilike rekao da samo redovno pijem i da će proći. Pošto se to nije desilo (nisam sam prestajao nego opet na doktorovu sugestiju), otišao sam posle kod drugog. I onda mi on kaže da je možda može biti psihološki a ja sam spomenuo da su mi nekad i ujutru slabije erekcije. Ne znam šta da mislim jer mislim da me nisu shvatili ozbiljno. Takođe živim u većem gradu pa ima dosta izbora (mislim na lekare i ordinacije) ali sam nepoverljiv pa me to malo koči. Nije mi rešenje da samo pijem lek i onda posle vidim da je problem još tu, pa vas zato molim za savet. 

O: Poštovani, pre svega, više je nego korisno da ste potražili i drugo mišljenje, bez obzira što možda niste dobili zadovoljavajući odgovor. Razume se, nije lako ponovo prepustiti nekome odluke o svom zdravlju, pogotovo nakon iskustava koja ste doživeli kao neprijatna.

Naš predlog je da ipak nastavite u tom smeru. Budući da već imate određeno nepoverenje, pokušajte da se informišete ne samo na osnovu kompetencija lekara, već eventualno i sa osobama koje bi vam potvrdile svoja pozitivna iskustva. S druge strane, problemi sa potencijom nekada i stručnjacima mogu zadati muke. Da bi se pronašao pravi uzrok, u nekim slučajevima je problemu potrebno prići iz više uglova – na primer, izostanak jutarnjih erekcija generalno upućuje na fiziološki uzrok, ali ovaj simptom takođe može „sakriti“ neki drugi zdravstveni problem.

Isto tako, erektilnu disfunkciju je moguće adresirati i na fiziološkoj i psihiološkoj ravni. Ta dva faktora često su i međusobno povezana. Jedini pouzdani način da se to ustanovi jeste individualni pristup, na osnovu kog se dalje donose i odgovarajući predlozi za terapiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.