Važan aspekt lečenja psihičkih faktora erektilne disfunkcije

Psihički uzroci kao što su anksioznost i stres na erekciju mogu uticati privremeno ili trajno, odnosno prolongirano, a sad se pojavilo jedno istraživanje koja kazuje o važnosti postavljanja dijagnoze baš u ovakvim situacijama.

Novo istraživanje, objavljeno u Azijskom žurnalu andrologije, pokazalo je da nezanemarljivo velik broj muškaraca koji imaju erektilnu disfunkciju izazvanu psihičkim faktorima (radi pojednostavljenja, ovo stanje u daljem tekstu označavaćemo kao PED), odmah nakon postavljanja dijagnoze iskusi spontano povlačenje simptoma.

U ovom istraživanju učestvovalo je 285 muškaraca, svi sa dijagnozom PED. Oko jedne trećine (32 odsto) je izvestilo da je odmah po postavljanju dijagnoze iskusilo poboljšanje, odnosno povlačenje simptoma.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi ovog „fenomena” jeste nekoliko stvari koje su sa njim, kako se čini, povezane. Naime, muškarci koji su imali stav prihvatanja ili odluke da se bore sa ovim stanjem češće su se spontano opravljali, kao i oni koji su imali partnere koji su ili bili saradljivi ili opušteni u vezi sa ovim problemom. Grupa koja je iskusila povlačenje simptoma uglavnom se sastojala od starijih i muškaraca u dužim vezama.

Ovo istraživanje pokazuje da samo saznanje da imaju PED za neke muškarce može da deluje lekovito (što ima smisla, posebno ako pretpostavimo da su na neki način osetili olakšanje zato što je u fizičkom domenu sve u redu), a u saglasnosti je sa istraživanjem iz 1993. godine, objavljenom u Žurnalu urologije, koje je takođe pokazalo spontano povlačenje simptoma kod muškaraca sa PED odmah nakon dobijanja dijagnoze.

Šta znamo o psihičkim uzrocima erektilne disfunkcije?

Erekcija nije samo stvar koju reguliše telo, već i um. To znači da se u osnovi problema sa potencijom neretko nalaze psihički faktori.

Muškarci sa PED imaju normalne erekcije tokom spavanja i po buđenju, ali imaju teškoće sa postizanjem i/ili održanjem erekcije pre ili tokom seksualnih aktivnosti. To je relativno čest problem, a mogu ga izazvati i faktori sa privremenim dejstvom (umor, neraspoloženje, ljutnja na partnera, anksioznost ). Ipak, o njemu se ne priča dovoljno, zato što se smatra sramotom.

Uzroci PED najčešće su depresija, anksioznost i stres. Kao i svako drugo stanje, i erektilna disfunkcija izazvana psihičkim faktorima uspešno se leči psihoterapijom .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.