10 najčešćih uzorka erektilne disfunkcije kod savremenih muškaraca – I deo

Problemi sa potencijom ne uzrokuju samo probleme povezane sa reproduktivnim zdravljem i seksualnošću, već su i pokazatelj opšteg zdravstvenog stanja. To je zato što, da bi do erekcije došlo, moraju da budu ispunjeni određeni, sa telesnim zdravljem povezani, uslovi, koji se tiču cirkulacije, zdravlja srca, nivoa hormona, nervnih, pa čak i moždanih funkcija. Svaki od ovih faktora može biti uzrok erektilne disfunkcije.

Prema podacima Američke asocijacije urologa, 1 od 10 muškaraca će u toku života iskusiti probleme sa potencijom, a ova verovatnoća se, sa starenjem, povećava. Erektilna disfunkcija se, u medicinskim terminima, definiše kao „stalna ili povremena nemogućnost da se postigne i/ili održi erekcija dovoljna za seksualno zadovoljenje”.

Povremeni problemi sa potencijom ne moraju da budu razlog za brigu. Ponekad je mogu izazvati neki prolazni faktori, kao što je previše alkohola, izloženost stresu, umor ili čak svađa sa seksualnim partnerom. Ali, ukoliko ona utiče na ishod seksualnog čina u više od 50 odsto slučajeva, onda u njenoj osnovi stoji neki fizički ili psihički uzrok. Zato lekari sa Univerziteta u Klivlendu kažu da erektilna disfunkcija nije bolest, već simptom, koji može da ukazuje i na neki potencijalno smrtonosan problem.

U ovom, kao i u narednom tekstu, pomenućemo 10 najčešćih uzroka erektilne disfunkcije kod savremenih muškaraca.

Konzumacija alkohola i druga

Iako alkohol i druge rekreativne droge mogu da podstaknu seksualni nagon, oni neretko imaju i negativne efekte. Muškarcima svih životnih dobi može da se desi da, nakon konzumacije ovih sredstava, ne mogu da postignu ili održe erekciju. Ukoliko se problem ne ponovi kada se otreznite, onda nema razloga za brigu.

Anksioznost

Previše brige u vezi sa ishodom seksualnog čina može da dovede do kontraefekta: erektilne disfunkcije. Anksioznost ovog tipa dovodi do oslobađanja adrenalina, koji krv usmerava ka ekstremitetima, a ne ka penisu. Bez ovakvog dotoka krvi, ne može doći ni do erekcije. Anksioznost, osim toga, može dovesti i do preuranjene ejakulacije.

Problemi u partnerskom odnosu

Nemogućnost da se, na emocionalnom nivou, povežete sa partnerom, može da dovede i do nemogućnosti fizičkog povezivanja. Kada nema adekvatne komunikacije među partnerima, od pomoći za prevazilaženje ovog problema može biti odlazak na psihoterapiju, odnosno partnersko savetovanje, što je preporučljivo u što ranijim fazama pojave problema.

Stres i umor

Izloženost stresu i umor su dva česta uzroka erektilne disfunkcije. Hroničan stres, kao i pomenuta anksioznost, mogu voditi većem oslobađanju adrenalina, dok manjak sna smanjuje nivo testosterona. Ponekad, samo promenekoje se tiču odmora i sna mogu da učine mnogo za rešavanje problema sa potencijom.

Nastaviće se…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.