Beli luk, prijatelj muške potencije

Oduvek poznata kao tradicionalni prirodni lek, jedna bela supernamirnica dospela je do klinika i laboratorija. Na njena lekovita svojstva redovno podsećaju pobornici takozvanih alternativnih metoda lečenja, a danas ih priznaje i zvanična medicina. Tako se među nezaobilaznim namirnicama svakodnevnog jelovnika našao i beli luk.

Ovde ga je dovela poduža lista pozitivnih efekata na zdravlje: od smanjenja nivoa holesterola, borbe protiv upala i njihovog sprečavanja, sve do prevencije i zaštite od hroničnih bolesti.

Stručnjaci su potom izneli potencijale dokaze da beli luk može poboljšati i seksualnu funkciju ili povećati muški libido. S obzirom na njegova brojna lekovita svojstva, rezultati nekih studija sugerišu da redovno konzumiranje ove namirnice utiče na povećanje seksualnog nagona. Naučnici su za to izdvojili tri glavna razloga.

1. Beli luk može poboljšati protok krvi. Pojedina jedinjena otkrivena u belom luku mogla bi poboljšati funkciju krvnih sudova – tako bar tvrde ispitivanja sprovedena na ljudima i životinjama. Kada je kardiovaskularni sistem zdrav, poboljšava se i protok krvi, što se pokazalo korisnim u lečenju erektilne disfunkcije.

Stručnjaci su u jednom istraživanju pratili 49 starijih muškaraca koji su uzimali preparate sa ekstraktom belog luka i ginsenga. Primećeno je da im ovi sastojci pomažu u održavanju erekcije, pre svega zbog povećanja nivoa azotne kiseline – još jednog korisnog sastojka kojim je bogat beli luk. Iako je primećeno da azotna kiselina utiče na širenje krvnih sudova, potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo kakav je efekat ove supstance u tretmanu ED.

2. Beli luk može poboljšati mušku plodnost. Kada su uporedili rezultate 18 različitih studija, naučnici su primetili da bi konzumiranje belog luka moglo uticati na povećanje nivoa testosterona i proizvodnju sperme.

Zaključak je da se to dešava zbog prisustva S-alil cisteina, još jednog važnog organskog jedinjenja koje se nalazi u belom luku. Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima, ekstrakt belog luka mogao bi da neutrališe promene u proizvodnji sperme koje nastaju nakon hemoterapije. Ispitivanja su za sada rađena samo na miševima, tako da još uvek nije sasvim jasno da li S-alil cistein poboljšava plodnost i kod muškaraca.

3. Beli luk deluje kao snažan antioksidans. Zaštita od hroničnih bolesti i neutralisanje štetnih jedinjenja takođe se navode kao dokazani benefiti konzumiranja belog luka. U tome najviše pomažu antioksidansi, koje ova namirnica sadrži u velikim količinama.

Pokazalo se da efekat može biti sličan i na reproduktivno zdravlje muškaraca. Antioksidansi iz belog luka sprečavaju nastanak slobodnih radikala, čime se održava kvalitet sperme i sposobnost reprodukcije. Na osnovu studije koja je obuhvatila 100 muškaraca sa problemom neplodnosti, primećeno je da pojačana konzumacija belog luka pomaže u povećanju broja spermatozoida. Interesantni su i rezultati istraživanja koji pokazuju da antioksidansi poboljšavaju seksualnu funkciju kod miševa obolelih od dijabetesa.

Iako su pojedine studije obuhvatile isključivo ispitivanja na životinjama, stručnjaci i dalje pokušavaju da dokažu kako sastojci belog luka utiču na potenciju kod muškaraca. Uprkos tome, nutricionisti se slažu da ovu namirnicu svakako treba uvrstiti u ishranu, pre svega zbog njenog blagotvornog uticaja na celokupno zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.