Da li je placebo efekat budućnost lečenja ED?

Nakon nekoliko faza istraživanja sprovedenog u Evropi i SAD, medicinski stručnjaci su na korak do odobravanja jednog od nesvakidašnjih tretmana za erektilnu disfunkciju. Reč je o nemedicinskom gelu koji je pre tri godine najpre testiran kao placebo, da bi se ubrzo pokazao jednako delotvornim kao i supstanca koja je ispitivana u paralelnom istraživanju.

U ranim fazama studije, naučnici su pratili efekat nitroglicerina, jednog od glavnih sastojaka ovog gela. Zbog svojstva proširivanja krvnih sudova, nitroglicerin je već potvrđen kao tretman za anginu pektoris. Dok je još testiran isključivo kao placebo, novi topikalni gel, trenutno nazvan MED3000, pokazao je iznenađujuće pozitivne rezultate.

62% ispitanika je prijavilo da je, nakon nanošenja gela na penis, uspeo da postigne erekciju već posle nekoliko minuta. Kod onih koji su koristili placebo, brojka se posle 12 nedelja popela na 86%, i skoro isto toliko (83% – 86%) među ispitanicima koji su koristili pravu supstancu, to jest nitroglicerin u formi gela. U isto vreme je povećan i broj testiranih kojima je erekcija trajala tokom celog seksualnog odnosa.

Čelnici britanske kompanije koja proizvodi gel, „Futura Medical“, prilično su optimistični. Ukoliko se zaista ispostavi delotvornim, ovo sredstvo bi moglo predstavljati najveći pomak u terapiji ED još od pojave Viagre pre 30-tak godina.

Ipak, ne dele svi entuzijazam britanskog proizvođača. Treća faza ispitivanja, sprovedena 2019. godine, pokazala je da nitroglicerin nije dostizao istu efikasnost kao placebo gel. Pritom, nitroglicerin nije odobren od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA) kao vid tretmana erektilne disfunkcije.

Za to vreme, kompanija „Futura Medical“ još ne otkriva sve sastojke novog placebo gela. Reč je, tehnički, o medicinskom sredstvu, a ne „klasičnom“ leku, zbog čega bi MED3000 bio dostupan bez lekarskog recepta. Akcije britanskog proizvođača gotovo su se utrostručile po objavljivanju rezultata dosadašnjih studija, a zeleno svetlo za odobrenje leka dali su i evropski stručnjaci.

Za to vreme, „Futura Medical“ je postigla dogovor sa FDA za sprovođenje manje kliničke studije pre nego što MED3000 dobije odobrenje u SAD. U nasumičnom istraživanju će učestvovati oko 100 ispitanika sa dijagnozom erektilne disfunkcije.

Početak studije je najavljen za drugu polovinu ove godine. U njoj će, kako je planirano, biti upoređeni efekti placebo gela i tadalafila (Cialis), i to u pogledu bezbednosti, efikasnosti i brzine delovanja.

Što se upotrebe tiče, „Futura Medical“ navodi da supstance iz ovog proizvoda „lagano isparavaju stvarajući efekat hlađenja koji je praćen efektom zagrevanja“. Time se dodatno stimulišu nervni senzori u glaviću penisa, što dovodi do opuštanja glatkih mišića i erekcije.

Još jedna dobra vest je da ispitanici za sada nisu prijavili ozbiljnija neželjena dejstva. Nuspojave su retke i uključuju glavobolju i osećaj peckanja na penisu. Dok se i naredne faze testiranja ne privedu kraju, stručnjaci se slažu oko toga da je još uvek teško predvideti kako će ovaj gel delovati u pojedinačnim slučajevima. Ipak, prošlogodišnji izveštaji sugerišu da je MED3000 imao znatno veću efikasnost u poređenju sa placebo efektima ispitivanim u drugim studijama tretmana erektilne disfunkcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.