Kada bi trebalo uraditi testosteronski test?

Poteškoće u održavanju erekcije, problemi sa sterilitetom, smanjeni polni nagon ili neugodni simptomi andropauze – ovo su samo neki od čestih simptoma koji „gađaju“ reproduktivno zdravlje muškarca. Kada uoče poteškoće u seksualnoj ili reproduktivnoj funkciji, prva adresa bi svakako trebalo da bude ordinacija urologa.

Iako pravi uzroci ovih stanja nisu kod svakoga isti, postoji imenitelj koji im je svima zajednički. U pitanju je testosteron, jedan od esencijalnih hormona koji upravlja reproduktivnom i seksualnom funkcijom. On je kod muškaraca odgovoran za regulisanje seksualnog nagona, ali i za razvoj sekundarnih polnih karakteristika – izgradnju mišićne mase, rast penisa, produbljivanje glasa i proizvodnju sperme.

Zato bi, u slučaju problema u seksualnom funkcionisanju, predlog lekara mogao biti testosteronski test. Reč je o jednostavnom postupku kojim se otkriva potencijalni uzrok, a samim tim predstavlja i jedan od koraka do rešenja.

Nekoliko činjenica o najvažnijem muškom hormonu

Testosteron se kod muškaraca luči u nadbubrežnim žlezdama, a u krvi se nalaze dva tipa ovog hormona. Prvi tip se vezuje za proteine (između ostalih i SHBG, odnosno sex hormone-binding globulin). Drugi tip je takozvani slobodni testosteron, koji nesmetano cirkuliše krvotokom.

Stoga se u praksi najčešće rade dve vrste testa. Nivoe oba tipa testosterona pokazuje ukupni testosteronski test, dok se u drugom tipu testa određuje količina slobodnog (bioraspoloživog) testosterona.

Da bi se iz nalaza dobile odgovarajuće informacije, ukupan testosteronski test najčešće je i dovoljan. Međutim, postoje situacije kada je potrebno zasebno odrediti vrednosti slobodnog testosterona – na primer, ako je nivo SHBG značajno povećan.

To svakako zavisi od procene lekara, ali i drugih simptoma koji mogu ukazivati na problem sa lučenjem testosterona. Svrha testosteronskog testa je da se tome otkrije tačan uzrok, budući da iza ovoga mogu stajati i „skrivena“ stanja i bolesti.

Kada je, pak, reč o poteškoćama u seksualnom funkcionisanju, njihov pokazatelj može biti nedovoljna ili prekomerna količina testosterona u krvi. Važno je znati i da na njegov nivo utiču različiti faktori. Tako on može varirati u zavisnosti od izloženosti stresu, pridruženih zdravstvenih stanja, ali i od toga da li se testiranje vrši u prepodnevnim ili popodnevnim časovima. Oscilacije u nivoima testosterona često su veoma individualne, a značajnu ulogu u tome igra i starosna dob muškarca.

Šta se sve može otkriti pomoću testosteronskog testa?

Provera nivoa testosterona najčešće se radi u sklopu redovnog lekarskog pregleda. Ukoliko lekar posumnja na njegovo pojačano ili smanjeno lučenje, korisno je znati i informacije vezane za dotadašnju istoriju bolesti, ili, na primer, ukoliko je osoba prethnodno uzimala terapiju koja utiče na hormonski status.

Kako je nivo testosterona u krvi najviši u periodu od 4 do 8h izjutra, praksa je da se testiranje obavi u jutarnjim časovima. Radi verodostojnosti nalaza, lekar može predložiti prekid uzimanja dotadašnje terapije. Zato je o njenom korišćenju važno prethodno obavestiti lekara, čak i kada su u pitanju preparati na prirodnoj bazi.

Sem toga, ponekad će se, radi preciznijh rezultata, zahtevati ponovljeno testiranje. Na taj način se potom dalje mogu dijagnostikovati stanja kao što su:

 • Erektilna disfunkcija
 • Neplodnost
 • Preuranjeni ili zakasneli pubertet
 • Problemi u radu hipofize ili hipotalamusa
 • Tumor testisa

Prepoznajte simptome neuravnoteženog lučenja testosterona

U zavisnosti od pojedinačnih simptoma i načina na koji se ispoljavaju, postoje uočljivi znaci koji upućuju na neuravnoteženi nivo testosterona.

Kada je on ispod propisanih vrednosti, najčešće se javljaju sledeći simptomi:

 • Smanjeni seksualni nagon
 • Teškoće u postizanju i održavanju erekcije
 • Problemi sa plodnošću
 • Rani gubitak kose
 • Hronični umor
 • Naglo dobijanje na težini
 • Gubitak mišićne mase

Ukoliko to potvrde i testovi, lekar može predložiti terapiju zamene testosterona. Na taj način se smanjuje i intenzitet simptoma, dok terapija pomaže u podizanju ukupnog kvaliteta života.

S druge strane, kod muškaraca sa visokim vrednostima testosterona mogu se javiti sledeći simptomi:

 • Izražena maljavost na licu i telu
 • Produbljivanje glasa
 • Masna koža sklona pojavi akni
 • Ćelavost

U slučaju pojave nekih od navedenih simptoma, posetu lekaru svakako ne bi trebalo odlagati. Isto tako, testosteronski test ne mora biti i jedini pokazatelj potencijalnih zdravstvenih problema. Cilj je da se naposletku potvrdi njihov pravi uzrok, a zatim uz odgovarajući tretman dođe i do rešenja problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.