Da li su muškarci sa psorijazom skloniji erektilnoj disfunkciji?

Prema jednom istraživanju sprovedenom u Kini, muškarci sa psorijazom skloniji su erektilnoj disfunkciji u odnosu na muškarce koji nemaju ovo kožno oboljenje. Stvar se dodatno komplikuje ukoliko su sa psorijazom udruženi depresija, dijabetes ili visok krvni pritisak .

Istraživanje je sprovedeno na 191 ispitaniku sa psorijazom i sa isto toliko muškaraca koji nemaju ovo oboljenje. U grupi muškaraca sa psorijazom 53 odsto je prijavilo probleme sa erektilnom disfunkcijom , dok za drugu grupu (bez psorijaze) ta brojka iznosi 40 odsto.

Primećeno je da muškarci koji boluju od psorijaze izveštavaju o težim oblicima erektilne disfunkcije, dok je ona kod grupe bez psorijaze imala manje efekte.

Među muškarcima koji boluju od psorijaze, 20 odsto je izvestilo o srednjim problemima sa potencijom, dok je 6 odsto reklo da se suočava sa težim formama ovog stanja. Kod onih koji nemaju psorijazu, 22 odsto je izvestilo o srednjim, a 2 odsto o težim oblicima erektilne disfunkcije.

Kada je reč o depresiji , rezultati ove studije pokazali su da su, kod težih oblika depresije, prisutniji i teži oblici erektilne disfunkcije.

Kada muškarci koji boluju od psorijaze razviju erektilnu disfunkciju, oni mogu poboljšati svoju potenciju tako što će kontrolisati svoj krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi i držati ih, uz nadzor lekara , u optimalnim granicama. Ukoliko boluju od depresije, takođe bi trebalo da potraže stručnu pomoć, koja je najčešće kombinacija medikamentozne i psihoterapije. Suština je da oni posebno moraju voditi računa o svom krvnom pritisku, masnoćama u krvi, nivoima glukoze i psihičkom stanju, zaključak je autora ove studije doktora Sujuna Džia.

Muškarci sa psorijazom često spadaju i u grupu gojaznih , odnosno onih koji imaju prisutne rizik faktore za razvoj nekog od kardiovaskularnih oboljenja koje može osujećivati postizanje erekcije. Dalje, psorijaza se može razviti i na samom penisu, što znači da može doprinositi bolu ili neprijatnosti tokom seksualnog odnosa, pa to dodatno komplikuje seksualne živote onih koji od nje pate, često ostavljajući i psihičke posledice , među koje spadaju depresivnost (ali i depresija), anksioznost , stid i nelagoda u vezi sa sopstvenim telom, želja da se ovo stanje krije od drugih ljudi i, posledično, nisko samopouzdanje, što su sve dodatni faktori rizika za pojavu erektilne disfunkcije.

Glavni nedostatak ove studije jeste uzorak ispitanika koji nije nasumičan, pa postoji realna mogućnost da je on obuhvatio samo one muškarce koji su spremni da otvoreno govore o svom seksualnom zdravlju. To znači da bi širi uzorak nasumičnije odabranih ispitanika možda dao drugačije rezultate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.