Danijel (47 god.)

P: Dobar dan, urolog me je uputio na testiranje spermograma i verovatno ću morati da pijem hormonske lekove zbog problema koji s tim imam. Spermogram nije pokazao baš najbolje rezultate tačnije, organizam mi proizvodi manje sperme nego što bi bilo normalno. Ja bih hteo da znam kako još da se poboljsam a da to nije samo lekovima, nego da bude prirodnim putem, ishranom i slično.

O: Poštovani, budući da već sarađujete sa urologom, za početak se pridržavajte njegovih uputstava i prepisane terapije. Ono što možete da učinite jeste da korigujete svakodnevne navike, a koje bi mogle da štete kako Vašem reproduktivnom, tako i opštem zdravlju. To znači izbegavanje konzumiranja alkohola i cigareta, preterano izlaganje stresu, kao i balans između rekreativnih aktivnosti i odmora.

Što se ishrane tiče, konsultujte se sa lekarom po pitanju namirnica koje sadrže minerale poput selena i cinka, aminokiseline, vitamin C, E i vitamine B kompleksa. Da li i u kojoj meri bi bilo neophodno da ih uzimate zavisi i od primarne terapije koja Vam je određena. Pojedini lekovi (bilo da su na hormonskoj ili prirodnoj bazi) mogu imati međusobno dejstvo sa supstancama koje se inače nalaze u namirnicama koje svakodnevno koristimo. Isto se odnosi i na vitaminske suplemente, pa je zbog toga važno da ishrana bude prilagođena potrebama Vašeg organizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.