Šta može da se desi ako se „predozirate“ lekovima za potenciju?

Efikasnost lekova za potenciju u poboljšanju seksualne funkcije već je proverena i dokazana. Ukoliko ih pravilno koristite, ovi lekovi vam mogu biti dragoceni saveznici u prevazilaženju problema sa erekcijom.

Ipak, nekoliko slučajeva zabeleženih u Turskoj govore o tome koliko ih je važno upotrebljavati prema uputstvima usled mogućih neželjenih efekata. Naime, početkom februara ove godine, sedamnaestorica muškaraca posetila je jednu bolnicu požalivši se na identične simptome: zamagljen vid, osetljivost na svetlo, viđenje intenzivno plave boje, a pojedini su prijavili i slepoću za zelenu i crvenu boju. Kod svih muškaraca su se simptomi pojavili 24 časa nakon što su prvi put uzeli lek Viagra.

Za aktivni sastojak ovog leka, sildenafil, već se zna da može izazvati probleme sa vidom. Iako ova nuspojava uglavnom nestaje nakon par sati, kod turskih pacijenata vid se vratio u normalu tek nakon 21 dana.

I to nije jedini takav slučaj – pre dve godine, 31-godišnji Njujorčanin obratio se lekarima nakon što je nedeljama unazad sve video u crvenoj nijansi. Kod njega su se problemi pojavili nakon uzumanja velike doze popularong leka za erektilnu disfunkciju i nisu se povukli ni posle godinu dana. Iako mu se vid tokom vremena u određenoj meri popravio, ispitivanja su pokazala trajno oštećenje.

Stručnjaci iz bolnice u Turskoj naglašavaju da se trajno oštećenje vida usled korišćenja Viagre javlja u veoma malom broju slučajeva. Jedna od sličnih nuspojava je i cijanopsija, to jest privremena promena u percepciji boja. Kod većine su, pak, ovi problemi kratkotrajni i blagi, tako da zamagljeni vid, osetljivost na svetlo i izmenjeno viđenje boja prolaze u roku od 5 do 24 časa.

U međuvremenu, studija objavljena u časopisu „Frontiers in Neurology“ dala je odgovore na pitanja zbog čega sildenafil u nekim slučajevima izaziva cijanopsiju. Jedna od mogućnosti je da kod izvesnog (doduše, malog) broja muškaraca organizam nije u stanju da pravilno razgradi ili u potpunosti eliminiše sildenafil, što dovodi do povećane koncentracije ove supstance u krvotoku i samim tim do „plavo obojenog“ vida.

Drugi razlog bi mogao da leži u samom dejstvu sildenafila. Naime, svi lekovi za erektilnu disfunkciju utiču na iste mišiće u telu. Sildenafil deluje tako što u zidovima krvnih sudova inhibira enzim PDE5 koji reguliše dotok krvi u penis, što dovodi do opuštanja krvnih sudova i boljeg protoka krvi.

Međutim, sildenafil istovremeno blokira i srodni enzim PDE6 koji se nalazi u retini (zadnjem delu oka), a koji ima ključnu ulogu u reflektovanju svetlosti u fotoreceptivnim ćelijama u retini.

Ispostavilo se da blokada enzima PDE5 ima efekat i na enzim PDE6, odnosno utiče na kupaste ćelije u retini koje omogućavaju percipiranje i razlikovanje boja. Zasad nije poznato zbog čega se ovo dešava. Ono što se zna je da kod svakoga postoje određene varijacije u crvenim, plavim i zelenim kupastim ćelijama, i u zavisnosti od njihove osetljivosti, moguće je iskusiti i varijacije u percepciji boja.

U tom slučaju, veće doze lekova za erektilnu disfunkciju mogu dovesti do nagomilavanja molekula koji su toksični za ćelije u retini.

U slučaju 31-godišnjeg Njujorčanina, ispitivanja iz 2018. godine prvi put su pokazala mikroskopska oštećenja ćelija u njegovoj retini. Lekari su izneli i pretpostavku da u njegovom slučaju uzrok može biti i genetske prirode.

Naime, ukoliko postoji urođena sklonost ka nastaku bolesti retine (na primer, retkih genetskih poremećaja koji dovode do degradacije i gubitka ćelija u retini), uzimanje sildenafila povećava i rizik za nastanak poremećaja vida.

Drugim rečima, ako lek utiče na gen koji je već defektan, postoji mogućnost i za nastanak trajnog oštećenja.

Kod pacijenata iz Turske, srećom, nije bilo ozbiljnijih posledica. Kod 31-godišnjeg Njujorčanina, pak, uzrok poremećaja vida je najverovatnije prevelika doza Viagre. Sa tim u vezi, uobičajena količina Viagre, prema preporuci proizvođača, je 25 ili 50 miligrama, dok maksimalna dnevna doza ne bi trebalo da bude veća od 100 miligrama. Muškarci koji su zatražili pomoć u turskoj bolnici prilikom prve upotrebe uzeli su najveću preporučenu dozu. S druge strane, doza koju je uzeo Njujorčanin oštećenog vida kretala se, po pretpostavci lekara, između 300 i 400 miligrama, što je jednako količini od 7 ili 8 tableta.

Pritom, stručnjaci navode da su pojedine osobe potpuno neosetljive na male doze, dok ima i onih sa veoma visokom osetljivošću. Stoga je izvestan oprez ipak neophodan, pogotovo ako Viagru koristite prvi put.

Sem toga, muškarci koji imaju neka od stanja koja utiču na seksualno zdravlje takođe bi trebalo da budu na oprezu. To se posebno odnosi na oboljenja srca i krvnih sudova, bubrega i jetre, kao i dijabetesa, a oprez se savetuje u i slučaju problema sa nekontrolisanim krvnim pritiskom.

Ukoliko već razmatrate upotrebu lekova za potenciju, u ovim slučajevima se svakako savetuje konsultacija sa lekarom koji će utvrditi najmanju efektivnu dozu. Ukoliko niste do sada koristili Viagru, preporuka je da krenete sa najmanjom dozom da biste videli kako vaš organizam reaguje i da li će se, i u kojoj meri, pojaviti određeni neželjeni efekti.

Једно мишљење на „Šta može da se desi ako se „predozirate“ lekovima za potenciju?“

  1. Повратни пинг: nemke (19 god.) - Erekcija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.