Teodor (26 god.)

P: Zasto mi se stalno vraca urinalna infekcija i kako do kraja da je izlecim? Imao sam vise puta E.coli. Lekar je uvek davao kombinacije antibiotika, vise vrsta dok se ne iskontrolise da se to povuklo. Posle nekog vremena se opet vrati i tako vec 3 puta do sad. Znaci problem je u tome sto to je postalo hronicno, iako provera urina na kraju kaze da vise nemam infekciju i da su antibiotici delovali. Znam da ne mora biti opasno ako se na vreme otkrije i reaguje, ali je neprijatno jako dok lekovi ne smanje bakteriju. 

O: Poštovani, ovo što ste opisali zapravo jeste jedna od karakteristika infekcije bakterijom Ešerihija koli. Ona se kod ljudi inače nalazi u crevnom traktu, ali problem, između ostalog, nastaje kada se bakterija spusti do mokraćnih organa i razmnoži u abnormalnom broju.

Jedan od razloga za čestu pojavu infekcije je i taj što je sama bakterija veoma otporna. Drugi razlog je njeno lako prenošenje, kako seksualnim putem, tako i dolaskom u kontakt sa mestima koja nisu na higijenski zadovoljavajućem nivou. Prema tome, u način da se pospeši lečenje i predupredi infekcija spada pojačana briga o higijeni, kao i izbegavanje mesta i predmeta za koje niste sigurni da su higijenski bezbedni (javni toaleti, zajedničko korišćenje pribora za jelo i slično).

Na prekomernu brojnost Ešerihije koli, sem toga, utiče i pad imuniteta. Zato je poželjno povesti računa o ishrani, odnosno obratiti pažnju na navike koje povoljno utiču na zdravlje (kvalitetan san, vitaminski obroci, izbegavanje štetnih navika poput pušenja i alkohola). Budući da ste primetili da se infekcija često javlja, možete, osim izabranog lekara, potražiti savet urologa, da biste na vreme reagovali ukoliko je potrebno korigovanje terapije ili dodatne pretrage.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.