Nesanica nije samo neprijatelj potencije

Znamo koliko nam je neophodan za dobro zdravlje, ali to primetimo tek kada ga nemamo dovoljno – i zato smo skloni da potcenjujemo značaj kvalitetnog sna. Dok većina nas zna da bi o tome trebalo voditi računa, ponekim ljudima je dobar noćni san misaona imenica.

To bi potvrdio svako ko se suočava sa nekim oblikom hroničnog poremećaja sna. Osim što je neugodna za onoga ko od nje pati, nesanica izaziva i kratkoročne i dugoročne posledice po zdravlje. Vremenom se promene primećuju i u seksualnom funkcionisanju, što su prethodnih godina već pokazale i studije. Međutim, u ovom slučaju ne ispaštaju samo potencija i libido – oni mogu biti u sprezi i sa drugim stanjima na koje utiču problemi sa spavanjem.

Lekari potvrđuju da se mogućnost pojave erektilne disfunkcije povećava za 58% kod muškaraca koji pate od nesanice. To nije slučaj samo sa onima koji ne uzimaju nikakav vid terapije, već praksa pokazuje da se ova dva stanja najčešće tretiraju zajedno.

Drugim rečima, uz terapiju za nesanicu, velikom broju muškaraca se prepisuju i lekovi za ED.

Postoji, međutim, i kompleksnija veza između nesanice i seksualne funkcije. Loše spavanje nepovoljno utiče na naš bioritam, što znači da se posledice mogu odraziti na ceo metabolizam.

Kratkoročno, nesanica izaziva nervozu i anksioznost, čiji nepovoljan uticaj na potenciju svakako nije zanemarljiv. Međutim, vremenom dolazi i do promena u lučenju hormona, koji su odgovorni za regulisanje brojnih procesa u telu. Od njih zavisi i funkcija pojedinačnih organa, što znači da uzrok zdravstvenih komplikacijamože biti hormonski disbalans.

Tokom dužeg vremenskog perioda, ljudi koji pate od hronične nesanice mogu se susresti sa problemima kao što su povišen nivo šećera i holesterola u krvi ili povišeni krvni pritisak. Ovo su, s druge strane, faktori rizika za oboljenja poput dijabetesa i srčanih bolesti, a svaka od njih se povezuje i sa nastankom erektilne disfunkcije.

To, naravno, ne znači da će svaka nesanica uzrokovati ozbiljniji zdravstveni problem. Pre svega, i poremećaji spavanja mogu imati različite uzroke, kako organske, tako i psihološke. Problemi sa snom se danas takođe uspešno leče, pa je uz podršku lekara moguće preduprediti i njihove nepovoljne posledice po zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.