Esencijalna ulja za bolju potenciju

U održavanju normalne seksualne funkcije, odabir zdravog životnog stila je jedan od ključnih preduslova. Takvi izbori mnogo govore o našoj odluci da brinemo o sebi, ali da bi nam oni prešli u naviku, neophodno je da zdravu ishranu i fizičku aktivnost usvojimo kao deo rutine.

Među savetima vezanim za zdrave životne navike, postoje i one koji mogu, ali ne moraju postati „rutinske“. Dosta se govori o koristima prirodnih dodataka ishrani, najčešće u vidu alternativnih metoda. Naučnici su na tragu još nekih interesantnih otkrića: na primer, pokazalo se da pozitivne efekte ima i upotreba esencijalnih ulja – i to ne samo u održavanju zdravlja, već i u poboljšanju seksualne funkcije.

Neka istraživanja pokazuju da esencijalna ulja pomažu i kod simptoma erektilne disfunkcije. Međutim, teško da se ona mogu smatrati pravim „lekom“. Iako naučni dokazi postoje, stručnjaci zaključuju da njihova upotreba ima, pre svega, opuštajući efekat. Pritom su izdvojili nekoliko vrsta esencijalnih ulja koja mogu podstaći i seksualnu funkciju.

  1. Ulje ekstrakta ruže – U studijama sprovedenim na životinjama i ljudima, pokazalo se da ulje ekstrakta ruže deluje kao afrodizijak. Osim što opušta mišiće i ublažava simptome depresije, ružino ulje podstiče libido i proizvodnju sperme i testosterona.
  2. Ulje lavande – Lavanda je jedna od najpopularnijih biljaka koja se u različitim oblicima koristi za poboljšanje brojnih zdravstvenih funkcija. Jedno istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da kombinacija arome lavande i bundeve ima najveći efekat na protok krvi u penisu. Studija je obuhvatila svega 31 učesnika, tako da je za konkretne dokaze potrebno još istraživanja.
  3. Ulje lavande i ruzmarina – Mešavina ovih ulja za sada je pokazala pozitivne učinke na mužjacima pacova. Na primer, ruzmarin i lavanda umanjuju posledice oštećenja reproduktivne funkcije kod životinja kod kojih je uvrđen i dijabetes. Pokazalo se i njihovo pozitivno dejstvo na nivo testosterona i kvalitet sperme, što naučnici povezuju sa antioksidantnim svojstvima ovih biljaka.
  4. Ulje cimeta – Korisni efekti cimetovog ulja povezuju se, pre svega, sa stimulacijom nivoa hormona. I ovi rezultati su do sada primećeni tokom testiranja na životinjama, pa se smatra da ulje cimeta pomaže u zaštiti njihovog reproduktivnog sistema. Što se tiče poboljšanja polne funkcije, ekstrakt ove biljke uticao je na povećanje težine testisa, ali i na povećanje broja i pokretljivosti spermatozoida.
  5. Ulje bosiljka – Ova biljka se već tradicionalno koristi kao pomoć u lečenju raznih bolesti. Primećeno je da ulje bosiljka kod pacova štiti reproduktivni sistem u slučajevima izloženosti toksičnim teškim metalima. Pored poboljšanog kvaliteta sperme, bosiljak ima i ublažavajuće dejstvo na simptome anksioznosti.
  6. Ulje đumbira – Pored antioksidantnih svojstava po kojima je đumbir dobro poznat, pokazalo se da njegov ekstrakt ima snažan efekat na hormosnku aktivnost kod pacova. Osim kvaliteta sperme, đumbir pomaže i u poboljšanju koncentracije.
  7. Ulje karanfilića i muskatnog orašćića – Povećanje seksualne aktivnosti i performansi tokom parenja primećeni su kod miševa na kojima su testirani efekti ove mešavine ulja. Sem toga, obe biljke imaju stimulišuće dejstvo na ceo nervni sistem. Istraživači su primetili njihov efekat na poboljšanje cirkulacije, što takođe može pomoći u tretmanu erektilne disfunkcije.

Kako koristiti esencijalna ulja?

Postoji nekoliko načina kako se esencijalna ulja mogu uvesti u svakodnevnu rutinu. Mnogi ih koriste u vidu toplih ili hladnih obloga: ekstrakt ulja se najpre pomeša sa vodom,  a zatim se natopljena tkanina drži na stomaku i donjem delu leđa.

Ulja se mogu upotrebiti i u obliku spreja ili kao dodatak za opuštajuću kupku. Najčešće se koriste tokom masaže, pa im je i dejstvo prilikom takvih tretmana i najefikasnije. Važno je ipak pratiti i uputstvo za njihovu upotrebu – da bi se sprečila iritacija kože, obavezno ih treba razblažiti u vodi i koristiti u preporučenim količinama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.