Istraživanja potvrđuju – erektilna disfunkcija je i dalje tabu tema

Novo istraživanje koje je sprovela Evropska Asocijacija Urologa (EAU) otkrilo je zabrinjavajuće nisku svest o problemu erektilne disfunkcije. U anketi koja je obuhvatila muškarce i žene starosti od 20 do 70 godina, većina ispitanika nije umela da precizira šta erektilna disfunkcija tačno podrazumeva.

Pored toga, svaki četvrti ispitanik nije čuo ni za jedan od dostupnih tretmana. U istraživanju je učestvovalo preko 3.000 muškaraca i žena širom Španije, Francuske, Engleske i Velike Britanije, a urolozi su želeli da otkriju koliko ispitanici znaju o inače veoma čestoj pojavi među muškarcima svih uzrasta.

Stoga su rezultati i za stručnjake bili iznenađujući. Na pitanje da li znaju šta je erektilna disfunkcija, 17% ispitanika je potvrdilo da ne zna, a čak 37% njih je dalo netačan odgovor. Dok epidemiološki podaci EAU pokazuju visoku učestalost ovog problema na svetskom nivou, istraživači ističu da on nikako ne bi trebalo da bude tabu tema.

Očekivano, najmanje o erektilnoj disfunkciji znaju muškarci i žene koji ne žive u zajednici sa partnerom. Ipak, zabrinjavajuće je i to što sami parovi izbegavaju razgovor na tu temu. Urolozi, pak, naglašavaju upravo važnost otvorene komunikacije, kao jednog od preduslova za uspešno prevazilaženje problema sa erekcijom.

Pritom, tek polovina ispitanika zatražila je savet medicinskih stručnjaka (lekara opšte prakse, urologa, seksologa, psihologa ili seksualnog terapeuta). Iako je reč o stanju koje se uz adekvatnu terapiju u potpunosti može izlečiti, istraživači su zaključili i da ne postoji dovoljna svest o dostupnosti stručne pomoći. Alarmantan je i podatak koji pokazuje da ispitanici nemaju dovoljno informacija o različitim vidovima lečenja – bilo da se radi o lekovima, seksualnoj edukaciji ili bračnoj terapiji. Stručnjaci stoga ukazuju i na važnost pravovremenog obraćanja stručnjaku, ističući to kao prvi korak ka ponovnom ostvarenju zadovoljavajućeg seksualnog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.