Kako na potenciju utiče zdravlje stomaka

Ako pripadate delu muške populacije koja pati od impotencije i oslabljenog libida, postoji verovatnoća da se uzrok tome nalazi u sistemu za varenje.

Naime, eksperti poslednjih godina intenzivno ispituju kako na naše celokupno zdravlje utiče crevni mikrobiom – složeni „ekosistem“ bakterija koje žive u crevima. Pritom, deo studija je istraživao i uticaj ovog bakterijskog ekosistema na erektilnu disfunkciju i smanjenu seksualnu želju.

Stručnjaci objašnjavaju i da se naš crevni mikrobiom sastoji od triliona mikroorganizama. Među njima ima onih koji su korisni ili, pak, štetni za naše zdravlje, dok pojedine vrste mikroorganizama nemaju nikakvog značaja. Inače, reč je o sistemu povezanom sa funkcionisanjem celog organizma, a sastav ovih bakterija u velikoj meri zavisi od toga kakvu hranu jedemo.

Da bi naš crevni mikrobiom bio zdrav, nutricionisti savetuju da jelovnik obogatimo namirnicama bogatim probioticima. Time pomažemo crevnim bakterijama u razgradnji hranljivih materija, koje telo inače ne može u potpunosti samostalno da razgradi.

Na taj način organizam dobija dovoljne količine različitih nutrijenata. Pored toga, bakterije u crevima imaju sposobnost regulisanja neurotransmitera i hormona, a neke od njih mogu da utiču i na funkciju ćelija imunog sistema.

Kada je o seksualnom nagonu reč, eksperti još istražuju njegovu vezu sa sastavom crevnog mikrobioma. U jednoj studiji iz 2021. godine, naučnici su u dve grupe podelili 30 muškaraca sa problemom erektilne disfunkcije i 30 potpuno zdravih muškaraca. Poređenje njihovih crevnih mikrobioma pokazalo je da je prva grupa imala znatno manju količinu raznovrsnih crevnih bakterija.

Iako veza između rada creva i seksualne želje svakako postoji, eksperti po tom pitanju uzimaju u obzir i druge faktore. Postoje, naime, dokazi da su osobe sa narušenom funkcijom crevnog mikrobioma podložnije depresivnom raspoloženju. Zna se i da depresivnost ima uticaja na ED i smanjeni seksualni nagon, pa zato ostaje nejasno da li i koliko mikrobiom creva direktno uzrokuje seksualne probleme.

U međuvremenu, eksperti podsećaju na to da su za konkretne zaključke potrebna dalja istraživanja. Međutim, s obzirom na značaj rada creva za naše celokupno zdravlje, bilo bi očekivano da postoji i direktnija veza sa zdravom seksualnom funkcijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.