Kako veštačka inteligencija menja dijagnostiku i lečenje ED?

Veštačka inteligencija nam se već umešala u skoro sve aspekte života, a više nije zanemarljiva ni njena uloga u medicini. Jedna studija objavljena u američkom žurnalu „UroPrecision“, otkrila je kako AI postavlja nove standarde u muškom seksualnom zdravlju.

Trojica istraživača sa Medicinske škole Univerziteta u Teksasu veruju da veštačka inteligencija ima veliki potencijal, pogotovo u dijagnostikovanju i tretmanu erektilne disfunkcije – stanja koje pogađa više od 150 miliona muškaraca širom sveta. Inače, lečenje ED se mahom oslanja na kliničke procene, ali napredak veštačke inteligencije i mašinskog učenja bi mogli značajno da promene dosadašnju praksu.

Upravo je o tome bilo reči i u teksaškoj studiji: naglasak je na ulozi AI u poboljšanju dijagnostičke preciznosti i lečenjakoje bi bilo prilagođeno pojedincima. Nije zanemarljiv ni  doprinos AI u kompleksnijim intervencijama poput hirurških zahvata, budući da se AI sve više oslanja na virtuelnu asistenciju i, generalno, VR tehnolohiju.

Što se tiče dijagnostike i lečenja ED, AI alati imaju višestruku primenu: od pomoći u čuvanju privatnosti pacijenata, do takozvane proširene stvarnosti – alata koji asistira hirurzima u realnom vremenu. Štaviše, autori studije navode da AI platforme podstiču angažovanje samih pacijenata, kao i pružanje ciljanih planova lečenja na osnovu individualnih potreba.

Primera radi, AI se pokazao kao izuzetno efikasan u prikupljanju i analizi podataka vezanih za genetiku, životni stil i psihološke faktore koji utiču na pojavu ED. Na osnovu toga, aplikacije mogu da kreiraju personalizovani pristup lečenju, nudeći pritom alternative ukoliko se standardni tretmani pokažu kao neuspešni.

Autori studije su saglasni da će AI pokazati izuzetan značaj u poboljšanju muškog seksualnog zdravlja. Osim poboljšane dijagnostike i efikasnijih tretmana, naučnici i lekari očekuju da će AI modeli smanjiti troškove lečenja i povećati dostupnost medicinskih usluga. Ipak, postoje i izazovi koje će biti važno uzeti u obzir, a to je, prvenstveno, etička primena AI – kako po pitanju privatnosti podataka, tako i preteranog oslanjanja na tehnologiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.