Lečenje erektilne disfunkcije – besplatnim aplikacijama

Anketa koju je 2017. godine sprovela britanska organizacija „Rilejt“ otkrila je da je tek trećina Britanaca zadovoljna svojim seksualnim životom. U isto vreme, 32% odraslih muškaraca susrelo se sa nekim intimnim problemom, bilo da je to nizak libido ili problem sa erekcijom.

Ista anketa otkriva i da je nezadovoljstvo seksualnim životom u konstantnom porastu. Po tom pitanju ni buduća predviđanja nisu optimistična: erektilna disfunkcija i dalje je jedan od veoma čestih problema, a očekuje se da će on do 2025. godine pogoditi više od 320 miliona muškaraca.

Dok mnogi za rešenjem tragaju u ordinacijama seksologa i psihoterapeuta, određenom broju muškaraca se ovakav vid terapije pokazao kao poprilično „stresan“ za novčanik. Među njima je i 27-godišnji Britanac Sačin Raul, koji je sam pokušao da osmisli pristupačnije rešenje.

Rezultat tog pokušaja je „Bluhart“ – besplatna aplikacija namenjena pojedincima i parovima koji žele da reše seksualne probleme. Aplikacija je nastala uz saradnju sa britanskom terapeutkinjom Katerinom Hartlajn i sadrži tekstualne i audio sesije iz oblasti komunikacije i izgradnje pozitivnog odnosa prema telu.

Raul i Hartlajn navode da aplikacija ima još jedan cilj: prevazilaženje stigme sa kojom se suočavaju ljudi koji pate od seksualne disfunkcije. Britanska terapeutkinja ističe da takvog pomaka već ima u nekim drugim oblastima (na primer, u oblasti mentalnog zdravlja), ali da po pitanju seksualnih problema i dalje postoji sklonost ka njihovom potiskivanju i ignorisanju. S te strane, aplikacija „Bluhart“ korisnicima nudi „siguran prostor“ u kome će potražiti najbolji način da prevaziđu seksualne poteškoće.

Sličnim problemom se pre dve godine pozabavila i dr Britni Bler iz San Franciska. Kao stručnjak za bihejvioralnu medicinu i klinički psiholog, postala je suosnivač aplikacije „Lover“. Njena aplikacija nudi niz praktičnih audio-video saveta i vežbi (majndfulnes, vežbe orgazma i slično), pri čemu je sadržaj baziran na naučnim činjenicama koje pomažu korisnicima da usavrše seksualne veštine i vremenom postignu osećaj zadovoljstva i intimnog blagostanja.

Među njima je i 23-dnevni „kurs“ namenjen muškarcima sa erektilnom disfunkcijom. Gotovo više od polovine korisnika navelo je da su kroz različite vežbe i tehnike došli do ohrabrujućih rezultata u poboljšanju potencije. Dr Bler navodi da je korist tehnoloških „intervencija“ ovog tipa u tome što su dostupne većem broju ljudi, ali i da se korisnicima time omogućava da problemu pristupe bez osećaja stida koji često prati odlazak na klasične seanse.

Sa tim se slažu i kreatorke audio aplikacije „Ferli“, dr Ana Hašlak i Bili Kvinlan. Ovaj svojevrsni „vodič za seks“ oslanja se na kognitivno-bihejvijoralni pristup i bavi se problemima poput niskog libida, nedostatka samopouzdanja i nemogućnosti postizanja orgazma. Pomoću personalizovanih programa i audio erotskih priča, ova aplikacija pomaže korisnicima da podignu samopouzdanje podstičući ih da istražuju šta za njih predstavlja seksualno zadovoljstvo.

Isto tako, Hašlak i K vinlan smatraju da se u korenu mnogih seksualnih problema kriju psihološke barijere. Njihova aplikacija upravo ima za cilj da se pozabavi tabu temama, razbijajući predrasude i osećaj neprijatnosti usled problema u seksualnom funkcionisanju. Interesantno je i da su ovi digitalni programi zabeležili veći broj poseta od početka pandemije koronavirusa, pogotovo među osobama koje nisu mogle da priušte terapiju.

U isto vreme, psiholozi i terapeuti pozdravljaju brojne prednosti digitalnih aplikacija, ali savetuju korisnike da ih prethodno upoznaju i istraže. Nisu svi programi podjednako pouzdani, što se, između ostalog, odnosi na kvalifikacije i stručnost onih koji stoje iza njih. Kreatori ovih digitalnih „pomoćnika“ navode i da nemaju nameru da njihove aplikacije zamene posetu lekarskoj ordinaciji, budući da pojedini slučajevi zaista zahtevaju intervenciju stručnjaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.