Postoji li veza između bibera i zdravog libida?

U stalnoj potrazi za načinima kako da pomognu osobama sa smanjenim libidom, medicinski stručnjaci će se povremeno okrenuti i nestandardnim metodama. Jedna od skorijih studija je pokazala da se saveznik u jačanju seksualne želje krije i u neobičnoj začinskoj biljci.

Aframomum danielli potiče sa zapada Afrike, a danas se primarno uzgaja na Dalekom istoku. Ova biljka je poznata i pod nazivom kardamom, a reč je o specifičnoj sorti bibera koji pripada porodici đumbira. Zbog toga mu se pripisuju stimulativna svojstva koja bi mogla biti korisna i u slučaju erektilne disfunkcije.

To potvrđuje i profesor Oladapo Aširu, renomirani stručnjak za plodnost i direktor Instituta za reproduktivnu medicinu u Lagosu. Prema njegovim rečima, kardamom zbog svog stimulativnog svojstva deluje tako što povećava nivo testosteronau krvi.

U Africi i širom sveta, ovaj začin se još naziva i „melegueta biber“ ili „mbongo začin“. Profesor Aširu dodaje da još uvek nema mnogo izveštaja o njegovom pozitivnom uticaju na erekciju i ED, osim što i on, poput đumbira, deluje kao stimulans.

Sa time se slaže i dr Gabrijel Oga, urolog iz Urološkog centra u nigerijskom gradu Fugaru. „Svaki stimulans koji telu daje energiju može uticati na povećanje seksualne želje“.

„Dovoljno je da žvaćete ovu sortu bibera i vaš libido bi mogao da se poboljša“, dodaje dr Oga. „Postoji studija koja tvrdi i da mbongo začin ne podstiče seksualni nagon, međutim, proučio sam kako je sprovedeno to istraživanje i primetio da je obuhvatilo premali broj ispitanika, kao i da podaci u njemu nisu adekvatno prikupljeni.“

S obzirom na dokazano stimulativno dejstvo mbongo začina, dr Oga je ipak uveren u njegov pozitivan efekat na libido. Upitan da li ova biljka ima isti uticaj na ženski seksualni nagon, dr Gabrijel Oga priznaje da još nije naišao na studije u kojima su učestvovale žene. S druge strane, „nije isključeno da bi mbongo začin mogao imati slično dejstvo i na ženski libido“, zaključio je dr Oga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.