Zbog čega je erektilna disfunckija učestalija kod ratnih veterana?

Dok seksualna disfunkcija ruši starosne granice i pogađa sve veći broj mladih, pojedine grupe muškaraca i dalje ostaju pod većim rizikom za ED. To je potvrdila i studija nedavno sprovedena među američkim ratnim veteranima. Rezultati su pokazali da se erektilna disfunkcija češće javlja kod nekadašnjih učesnika u ratu, te da premašuje čak i nacionalni prosek.

Od 920 učesnika studije, ED je pretežno pogađala starije od 60 godina. To su muškarci koji su Vijetnamskom ratu direktno učestvovali u borbama, a u vojsci su proveli u proseku nepune 4 godine. Pored toga što je većina njih nezaposlena, istraživanje je pokazalo još neke sličnosti među njima.

Svi su, naime, imali veću sklonost ka pojedinim fizičkim oboljenjima. Najčešće su to bili povišen holesterol, visoki krvni pritisak, artritis, gojaznost i poremećaj spavanja. Od psiholoških poteškoća, ratni veterani su uglavnom pokazivali simptome anskioznog poremećaja, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Studija navodi i da ovi rezultati podržavaju tezu da psihološki stres, bilo aktutni ili hronični, ostavlja posledice i na seksualno zdravlje. „Slično prethodnim istraživanjima, među američkim veteranima koji su patili od ED bile su češće i dijagnoze pridruženih bolesti i mentalnih poremećaja“, objašnjeno je u studiji.

Istraživači su pritom podsetili i na istraživanje iz 2015. godine, u kome su veterani sa posttraumatskim stresnim poremećajem češće prijavljivali erektilnu disfunkciju nego što je to bio slučaj sa Amerikancima u civilnoj službi.

Iako je veza između ED i drugih psihofizioloških oboljenja nedvosmislena, istraživači napominju da su ratni veterani svakako podložni većim rizicima po zdravlje. Zaključak je i da se kod nekadašnjih vojnika brojke penju na 14 procenata,, što je više od američkog proseka koji pokazuje da erektilna disfunkcija pogađa oko 10% populacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.