Covid-19 i problemi sa erekcijom – muškarci napokon mogu da odahnu

Pre nepune dve godine, jedna od posledica infekcije koronavirusom posebno je zabrinula urologe. Kada su muškarci počeli sve češće da se žale na probleme sa erekcijom i plodnošću, stručnjaci su se zapitali postoji li veza između COVID-19 i erektilne disfunkcije.

Na ovu temu se nedavno ponovo osvrnuo i američki Njujork Tajms. Objavljeno je da je ova veza potvrđena u stotinama studija širom sveta, dok su urolozi u međuvremenu primetili da se ED ređe javlja kod vakcinisanih muškaraca.

To je potvrdio i dr Stenton Honig, nacionalni ekspert za mušku plodnost, seksualnu medicinu i hirurgiju sa Univerziteta Jejl. Govoreći o uticaju pandemije na mušku seksualnu funkciju, dr Honig je istakao da su posledice po muško reproduktivno zdravlje sada mnogo blaže nego ranije.

Kao razlog je, između ostalog, naveo i sve veći broj vakcinisanih. „Po mom mišljenju, fizički uzroci problema sa seksualnom funkcijom trenutno su manje izraženi“, naveo je dr Honig za Njujork Tajms. On je objasnio da su ovi faktori sada primarno emocionalne prirode, navodeći kao primer odvojenost od partnera.

Ranija istraživanja, od kojih su neka objavljena i u Njujork Tajmsu, pokazala su zabrinjavajuće rezultate: broj nevakcinisanih muškaraca, koji su nakon preležane infekcije patili i od ED kretao se od 20% do čak 60%. Kako je objasnio dr Honig, na samom početku pandemije su najviše bili pogođeni muškaraci sa težim oblikom COVID-19 i visokom temperaturom. Međutim, skorije studije pokazuju da u ovom trenutku to nije slučaj.

„Problemi sa erekcijom nisu u većoj meri uticali na zdravlje i kvalitet sperme. Muškarci koji planiraju potomstvo ne bi trebalo da budu zabrinuti ukoliko su preležali blagi oblik infekcije koronavirusom“, zaključio je dr Honig.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.